Średniowieczna mikstura na jęczmień skuteczna

PO GODZINACH

Autor: kopalniawiedzy.pl/ŁS/rynekaptek.pl   31-03-2015, 12:01

Średniowieczna mikstura na jęczmień skuteczna Naukowcy przypomnieli średniowieczne rozwiązanie na współczesną lekooporność (fot. sxc.hu)

Por, cebula, czosnek, wino, wołowa żółć i mosiężne naczynie potrzebne są do przygotowania mikstury zwalczającej metycylinoopornego gronkowca złocistego.

Dr Freya Harrison, mikrobiolog z Uniwersytetu w Nottingham, postanowiła odtworzyć miksturę opisaną w średniowiecznej księdze Bald's Leechbook.

Aby sporządzić średniowieczne lekarstwo na jęczmień, trzeba wziąć: równe ilości pora bądź cebuli i czosnku, a następnie dobrze je utrzeć, dodać wina, wołowej żółci i odstawić na 9 dni w mosiężnym naczyniu.

Autorzy eksperymentu przyznają, że zdobycie składników nastręczyło sporo kłopotów. Zarówno por, jak i czosnek, nawet odmiany reklamowane jako stanowiące część dziedzictwa narodowego, różnią się bowiem od warzyw sprzed kilkuset lat.

Naukowcy ostatecznie sporządzili cztery partie mikstury. Średniowieczne rozwiązanie wprawiło wszystkich w osłupienie.

Ponieważ odtworzona współcześnie maść uśmierca gronkowce, które zazwyczaj wywołują jęczmień, naukowcy mają nadzieję, że koniec końców uda się stworzyć lek na trudne do leczenia zakażenia skóry, np. wrzody w przebiegu stopy cukrzycowej.

Więcej: kopalniawiedzy.pl

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH