
Podobnie jak w Polsce, Włosi mają swoje tradycyjne, świąteczne ciasta, wypiekane na Boże Narodzenie.
Jedno z nich to Certosino Di Bologna - tradycyjne ciasto z regionu Emilia-Romania, którego stolicą jest Bolonia. Jest podobne do keksu, z dużą ilością bakalii.
Przepis jest bardzo stary, a jego historia sięga czasów średniowiecza, kiedy to produkowali go aptekarze. Do produkcji swoich medykametów używali dużo przypraw (spezie), dlatego czasami Certosino bywa nazywane panspeziale.
Nazwa Certosino pochodzi od zakonników z Certosy, którzy spopularyzowali to ciasto. Przepisów na ciasto, podobnie jak na sernik czy makowiec, jest tyle ile rodzin je piecze.
Jeden z przepisów znajduje się pod tym adresem: http://fatro-polska.com.pl/slodkie-boze-narodzenie
Smacznego!
Newsletter
Rynek Aptek: polub nas na Facebooku
Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+
Obserwuj Rynek Aptek na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych