Włochy: to ciasto piekli niegdyś aptekarze

PO GODZINACH

Autor: fatro-polska.com.pl/ rynekaptek.pl   22-12-2014, 15:15

Włochy: to ciasto piekli niegdyś aptekarze

Podobnie jak w Polsce, Włosi mają swoje tradycyjne, świąteczne ciasta, wypiekane na Boże Narodzenie.

Jedno z nich to Certosino Di Bologna - tradycyjne ciasto z regionu Emilia-Romania, którego stolicą jest Bolonia. Jest podobne do keksu, z dużą ilością bakalii.

Przepis jest bardzo stary, a jego historia sięga czasów średniowiecza, kiedy to produkowali go aptekarze. Do produkcji swoich medykametów używali dużo przypraw (spezie), dlatego czasami Certosino bywa nazywane panspeziale.

Nazwa Certosino pochodzi od zakonników z Certosy, którzy spopularyzowali to ciasto. Przepisów na ciasto, podobnie jak na sernik czy makowiec, jest tyle ile rodzin je piecze.

Jeden z przepisów znajduje się pod tym adresem: http://fatro-polska.com.pl/slodkie-boze-narodzenie

Smacznego!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH