Opinie i stanowiska 8 posiedzenia Rady Przejrzystości

POLITYKA LEKOWA

Autor: AOTM/ rynekaptek.pl   30-03-2015, 16:17

Opinie i stanowiska 8 posiedzenia Rady Przejrzystości Kolejne oceny leków przez Radę Przejrzystości

Na 8 posiedzeniu Rady Przejrzystości przygotowano stanowiska i opinie w sprawie refundacji leku Menopur i Xgeva.

Prezes Agencji rekomenduje objęcie refundacją produktu leczniczego Menopur (menotropinum), jako leku dostępnego w aptece na receptę we wskazaniach:

- brak owulacji (w tym również zespół policystycznych jajników) u pacjentek w wieku poniżej 40 roku życia, u których nie uzyskano odpowiedzi po zastosowaniu cytrynianu klomifenu, rokujących uzyskanie prawidłowej odpowiedzi na stymulację jajeczkowania (hormon folikulotropowy - FSH poniżej 15 mlU/ml w 2-3 dniu cyklu lub hormon antymüllerowski - AMH powyżej 0,7 ng/ml (wg II standardu)) – refundacja do 3 cykli;

- stymulacja rozwoju pęcherzykowego u kobiet z hipogonadyzmem hipogonadotropowym – refundacja do 3 cykli.

Prezes Agencji nie rekomenduje objęcia refundacją produktu leczniczego Xgeva (denosumab) w leczeniu dorosłych chorych z guzami litymi i z zaburzeniami funkcji nerek określonymi klirensem kreatyniny na poziomie ≤ 60ml/min, u których wystąpiły przerzuty do kości.

Więcej: http://www.aotm.gov.pl/