GIS: kontrola sanepidu w aptekach powinna być elastyczna

PRAWO

Autor: oia.koszalin.pl/ rynekaptek.pl   07-07-2015, 10:35

GIS: kontrola sanepidu w aptekach powinna być elastyczna Apteki pod lupą sanepidu

W aptekach wystarczy ograniczone wdrożenie systemu HACCP poprzez stosowanie zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP) oraz wymagań wstępnych - informuje Główny Inspektor Sanitarny.

Apteki ogólnodostępne, punkty apteczne oraz hurtownie farmaceutyczne, które dokonują obrotu suplementami diety są traktowane również jako podmioty działające na ryku spożywczym. W związku z tym muszą dopełnić obowiązków wynikających z obowiązujących przepisów prawa żywnościowego - informuje GIS.

Przedsiębiorcy sektora spożywczego są zobowiązani do opracowania i wdrożenia odpowiedniej procedury, opartej na zasadach systemu HACCP, w ramach kontroli wewnętrznej, dotyczącej wykonywania w zakładzie czynności związanych z produkcją i obrotem żywnością.

Wprowadzanie zasad systemu HACCP jest uzależnione od zagrożenia związanego z całym etapem produkcji i obrotem żywnością. (...) W niektórych przypadkach, w szczególności w przedsiębiorstwach, w których żywność nie jest przygotowywania, wytwarzania lub przetwarzana, zagrożenia mogą być kontrolowane poprzez zdrożenie warunków wstępnych. W tych przypadkach uważa się, że pierwszy etap procedury HACCP (analiza zagrożeń) został wykonany i nie ma dalszej potrzeby opracowywania i wdrażania dalszych zasad HACCP - dodaje sanepid.

Do warunków wstępnych zalicza się: wymagania infrastrukturalne i sprzętowe, usuwanie odpadów, procedury ochrony przed szkodnikami, procedury sanitarne (czyszczenie i dezynfekcja), utrzymywanie właściwych warunków przechowywania żywności, zdrowie i higiena osobista personelu.

Informacja tej treści została przesłana do prezesa Naczelnej Rady Aptekarskiej, który powiadomił sanepid o przypadkach "nadgorliwości" inspektorów podczas kontroli w aptekach w zakresie wymagań higienicznych.

"Możliwym jest ograniczenie wdrażania systemu HACCP w aptekach poprzez wdrożenie i stosowanie zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP) oraz wymagań wstępnych" - ocenia szef GIS, zobowiązując się do przekazania tej informacji o elastycznym podejściu do wdrażania zasad systemu HACCP do wojewódzkich inspekcji sanitarnych.

Więcej: http://oia.koszalin.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH