PARPA: czekoladki zawierające alkohol tylko w sklepach monopolowych

PRAWO

Autor: Rzeczpospolita/ rynekaptek.pl   02-10-2015, 14:27

PARPA: czekoladki zawierające alkohol tylko w sklepach monopolowych Czekoladki z alkoholem traktowane jak piwo? Taki pomysł ma PARPA

Według Państwowej Agencji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych czekoladki zawierające alkohol powinny być traktowane tak samo jak piwo.

Według urzędników powinny być one sprzedawane na stoiskach z alkoholem i zostać objęte akcyzą - informuje Rzeczpospolita.

Przypominają, że prawo nakłada taki wymóg na napoje o zawartości powyżej 4,5 proc. alkoholu. A z etykiety na czekoladkach wynika, że w jednym ze słodyczy zawartość alkoholu wynosi 4,8 proc.

Zdaniem PARPA wynika to z ustawowej definicji napoju alkoholowego. Mówi ona, że jest nim „produkt przeznaczony do spożycia, zawierający alkohol etylowy pochodzenia rolniczego w stężeniu przekraczającym 0,5 proc.". Urzędnicy twierdzą, że skoro mowa jest o „produkcie", a nie „cieczy", napojem alkoholowym może być też pomadka.

Zdaniem urzędu, wszystkie czekoladki z alkoholem należy dystrybuować wyłącznie w sklepach posiadających zezwolenie na obrót niskoprocentowym alkoholem. Jednym z argumentów jest to, że ich jedzenie może być groźne dla osób zażywających leki, których nie można łączyć z alkoholem.

Przedstawiciele branży cukierniczej komentują: za napój alkoholowy nie mogą być uznane środki spożywcze, które nie mają formy napoju, czyli właśnie słodycze z zawartością alkoholu, aromaty do ciast czy produkty lecznicze (syropy).

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH