Po wezwaniu lekarzy do protestu przez NRL - teraz stanowisko Ministerstwa Zdrowia

Autor: MZ/rynekaptek.pl   22-06-2012, 16:40

Wkrótce po pojawieniu się w piątek (22 czerwca) wiadomości o rekomendowaniu przez Naczelną Radę Lekarską protestu lekarzy od 1 lipca, Ministerstwo Zdrowia na swojej stronie internetowej zamieściło informację na temat działań Ministra Zdrowia podejmowanych w celu zapewnienia pacjentom możliwości otrzymywania recept na leki, zgodnie z ich uprawnieniami.

W opublikowanej informacji zawarte jest przypomnienie, że podczas spotkania z delegacją Naczelną Radą Lekarską i Naczelną Radą Aptekarską w środę (20 czerwca) minister Arłukowicz podtrzymał swoje uwagi do zarządzeń Prezesa NFZ.

"Zdaniem Ministra Zdrowia konieczna jest zmiana zapisów w treściach umów upoważniających lekarzy prywatnie praktykujących do wypisywania leków refundowanych w zakresie doprecyzowania zasad odpowiedzialności. Minister Arłukowicz podkreślił także, że regulacje wprowadzane przez Fundusz dopuszczają zbyt szeroki margines uznaniowości w zakresie stwierdzania nieprawidłowości w przepisywaniu leków" - czytamy.

Według ministerstwa "podkreślenia wymaga fakt, że sytuacja związana z niepodpisywaniem przez lekarzy ankesów do umów z NFZ w kwestii wystawiania recept na leki refundowane, dotyczy wyłącznie lekarzy prowadzących prywatne praktyki lekarskie i wyłącznie recept wystawianych przez tych lekarzy dla siebie i dla członków rodziny. Znaczna część lekarzy z tej grupy takie aneksy już podpisała, a procedura ta wciąż jeszcze nie została zakończona".

Ministerstwo prezentuje stanowisko, że "zdecydowana większość recept na leki refundowane wypisywana jest przez lekarzy pracujących w szpitalach i przychodniach, czyli tych placówkach, które mają podpisane kontrakty z NFZ, a w związku z tym są oni zobowiązani do wystawiania pacjentom recept refundowanych".

W informacji znajduje się też stwierdzenie, że "każdy pacjent, który korzysta ze świadczeń zdrowotnych w ramach ubezpieczenia zdrowotnego w publicznych placówkach medycznych, ma prawo domagać się otrzymania recepty z przysługującą zniżką, a lekarz ma obowiązek taką receptę wystawić".

"W sytuacji, gdy lekarz udzielający świadczeń w przychodni lub szpitalu mającym podpisany kontrakt z NFZ, odmówi wypisania recepty z przysługującym poziomem refundacji, pacjent powinien zwrócić się w tej sprawie do dyrektora placówki, a jeśli okaże się to nieskuteczne - do Biura Rzecznika Praw Pacjenta" - czytamy w informacji podpisanej przez rzecznika prasowego Ministerstwa Zdrowia, Agnieszkę Gołąbek.

Więcej: http://www.mz.gov.pl