Samorząd lekarski bez kary za stanowisko ws. homeopatii

Autor: NIL/ŁS/rynekaptek.pl   31-12-2014, 08:01

Samorząd lekarski bez kary za stanowisko ws. homeopatii Hamankiewicz: jeżeli ktoś wierzy, że produkty homeopatyczne mu pomagają, może kupować ich tyle, ile chce (fot. PTWP)

Naczelna Izba Lekarska nie zapłaci 50 tys. zł kary za wydanie przez NRL stanowiska w sprawie stosowania metod o niepotwierdzonej skuteczności terapeutycznej homeopatii za zmowę monopolową ograniczającą konkurencję na rynku środków homeopatycznych.

Sąd Ochrony Konkurencji i Konkurentów uwzględnił pozew Naczelnej Rady Lekarskiej odwołującej się od decyzji Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Wyrokiem Sądu z 30 grudnia 2014 r. decyzja Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów została uchylona a Prezes zobowiązany do zapłaty na rzecz Naczelnej Izby Lekarskiej kosztów zastępstwa procesowego.

- Decyzję sądu odbieram jako zwycięstwo praw chorych do skutecznego leczenia nad ekonomicznym interesem producentów produktów homeopatycznych. Przypomnę, że nasze stanowisko nigdy nie było i nie jest wojną z produktami homeopatycznymi. My lekarze wypowiadamy się w ramach naszych kompetencji. Jeżeli ktoś wierzy, że produkty homeopatyczne mu pomagają, może kupować ich tyle, ile chce. Ale zarówno pacjenci, którzy chcą być leczeni, jak i lekarze, którzy chcą skutecznie leczyć, muszą pamiętać o tym, że jeżeli chory przyjmuje coś ze wskazań lekarza to oczekuje, że ten środek będzie skutecznie leczył – podkreśla Prezes NRL Maciej Hamankiewicz.

Szef samorządu lekarskiego dodaje, że status produktów homeopatycznych, jako preparatów legalnie dopuszczonych do obrotu na terenie Rzeczypospolitej Polskiej, nie był nigdy podważany przez NRL. - Istotą sprawy jest brak naukowych dowodów potwierdzających terapeutyczną skuteczność tych produktów. Z faktu dopuszczenia do obrotu produktu homeopatycznego nie można bowiem w żaden sposób wnosić o jego skuteczności. Szczególna – uproszczona – procedura dopuszczania tych środków do obrotu nie przewiduje konieczności wykazania ich działania terapeutycznego – przekonuje.

Więcej: nil.org.pl