Stanowisko Polskiego Stowarzyszenia Farmaceutów Onkologicznych nt. bezpieczeństwa przygotowywania cytostatyków

Autor: PSFO/rynekaptek.pl   05-07-2012, 16:12

Poniżej publikujemy treść nadesłanego do redakcji stanowiska Polskiego Stowarzyszenia Farmaceutów Onkologicznych, odnoszącego się do opinii zawartych w tekście "Cytostatyki przygotowywane poza apteką szpitalną", opublikowanym w portalu rynekzdrowia.pl i rynekaptek.pl.

Treść wiadomości

Polskie Stowarzyszenie Farmaceutów Onkologicznych wyraża głębokie zaniepokojenie treścią wypowiedzi prof. dr hab. Jana Walewskiego - konsultanta wojewódzkiego w dziedzinie onkologii klinicznej z Mazowsza, zacytowaną w artykule Cytostatyki przygotowywane poza apteką szpitalną.

Szczególnie zaskakuje i niepokoi nas w tej wypowiedzi pełne ignorancji podejście Pana Profesora do tematyki bezpieczeństwa przygotowywania indywidualnych dawek leków cytostatycznych dla pacjentów!!!

Nie będziemy w tym miejscu przytaczać wszystkich faktów dotyczących działań na rzecz zwiększania bezpieczeństwa sporządzania leków cytostatycznych podejmowanych na arenie międzynarodowej, ale również i krajowej. Warto jednak wspomnieć, o niektórych z nich.

W 1996 roku powstało międzynarodowe towarzystwo International Society of Oncology Practitioners (ISOPP). Skupia ono farmaceutów, których zainteresowania dotyczą zwłaszcza onkologii i farmacji klinicznej. W 2000 roku utworzono Europejskie Towarzystwo Farmacji Onkologicznej (ESOP). Jednym z jego zadań stało się promowanie klinicznej praktyki poprawiającej jakość życia pacjenta onkologicznego poprzez wprowadzanie procedur bezpiecznego postępowania z cytostatykami. Powyższe zadania stara się upowszechniać w Polsce nasze Stowarzyszenie, które jest m.in. członkiem ESOP.

Wyzwaniem stało się opracowanie odpowiednich Standardów Jakościowych w Farmacji Onkologicznej (QuapoS - Quality Standard for the Oncology Pharmacy Services). Ukazało się już kilka ich wydań, przetłumaczonych na 19 języków, w tym również polski. Obecnie obowiązującymi są Quapos 4. W Polsce obserwuje się od ponad 10 lat rozwój scentralizowanych jednostek przygotowywania leków cytostatycznych w strukturach aptek szpitalnych. Pomimo braku centralnych programów finansowania nowych pracowni farmaceuci podejmują trud związany z ich tworzeniem.

Warto też wspomnieć o stanowisku Krajowego Konsultanta w dziedzinie Pielęgniarstwa Onkologicznego, który wyraźnie stwierdza, iż przygotowywanie leków cytostatycznych to kompetencje farmaceutów, a nie pielęgniarek.