UE: zgłoszono ok. 3,8 tys. niebezpiecznych produktów żywnościowych

PRAWO

Autor: PAP/rynekaptek.pl   25-07-2012, 10:38

W ubiegłym roku kraje Unii Europejskiej zgłosiły ok. 3,8 tys. niebezpiecznych produktów żywnościowych, które wcześniej nie były odnotowane w unijnym systemie wczesnego ostrzegania RASFF, to o 13 proc. więcej w stosunku do 2010 r. - wynika z danych Komisji Europejskiej ogłoszonych w piątek (20 lipca).

RASFF to unijny system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach: żywności, paszach i materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

W zeszłym roku kraje zgłosiły o 13 proc. więcej - w porównaniu z poprzednim rokiem - nowych powiadomień dotyczących produktów, które wcześniej nie były notowane w RASFF. Łącznie nowych powiadomień było ponad 3,8 tys. i dotyczyły one głównie obecności aflatoksyn w paszach (najczęściej z Indii), suszonych owocach i orzechach (z Chin i Turcji) oraz substancji chemicznych w wyrobach kuchennych z Chin, które mogły przedostać się do żywności.

Polska zgłaszała w zeszłym roku problemy z ziarnami oraz orzechami zawierającymi roztocza.

To, że nowych powiadomień w RASFF było w zeszłym roku więcej - podkreśliła Komisja Europejska w komunikacie - świadczy o tym, że system jest coraz skuteczniejszy. KE zaznacza też, że ponad połowa powiadomień w RASFF dotyczyła żywności i pasz odrzuconych już na granicach Unii.

Najważniejszym w zeszłym roku i jednym z najpoważniejszych w historii UE przypadkiem skażenia żywności była epidemia spowodowana przez EHEC (enterokrwotoczny szczep bakterii Escherichia coli). Wybuchła ona w połowie maja 2011 r., w jej następstwie zmarło około 50 osób. Jedno z ognisk epidemii znajdowało się w północnych Niemczech, a drugie w południowo-zachodniej Francji. Prawdopodobnie, jak ocenia KE, źródłem skażenia była partia nasion kozieradki importowana z Egiptu.

KE zapewniła w piątek (20 lipca), że podjęła działania mające zapobiec powtórzeniu się takiego kryzysu, m.in. wprowadziła specjalne wymogi higieny i kryteria mikrobiologiczne dotyczące kiełków, przeprowadza też specjalne szkolenia z higieny produkcji żywności dla głównych partnerów handlowych. Jednak "nigdy nie jest tak, że ryzyko zupełnie nie istnieje" - przyznał na briefingu w KE Frederic Vincent, rzecznik unijnego komisarza ds. zdrowia Johna Dalli.

Również w zeszłym roku po awarii japońskiej elektrowni jądrowej Fukushima za pośrednictwem RASFF państwa UE przeprowadzały analizy poziomu napromieniowania żywności i pasz z Japonii. Jednocześnie Japonia wprowadziła kontrole przedwywozowe żywności i paszy z dotkniętej awarią strefy. KE poinformowała w piątek (20 lipca), że do końca października br. zdecyduje, czy można już zmniejszyć zakres tych kontroli.

RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) działa w UE od 1979 r. Prócz 27 krajów UE obejmuje również Norwegię, Lichtenstein i Islandię oraz w pewnym zakresie Szwajcarię.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH