Zmiana stanowiska NFZ w sprawie sztywnych cen wyrobów medycznych w 2013 roku

Autor: OIA Katowice/rynekaptek.pl   15-01-2013, 11:52

Z odpowiedzi zastępcy prezesa NFZ ds. medycznych, Marcina Pakulskiego, udzielonej jednemu z podmiotów wynika, że w przypadku niższych cen wyrobów medycznych niż zgłoszone w załączniku do umowy, nie występuje konieczność aneksowania umów.

Podsumowując zasady realizacji umów w rodzaju zaopatrzenie w wyroby medyczne będące przedmiotami ortopedycznymi oraz środkami pomocniczymi, w tym roku są takie same jak dotychczas tj. środki pomocnicze można sprzedawać poniżej ceny zawartej w ofercie do aneksowanej umowy z NFZ na rok 2013.

Marcin Pakulski przypomina, że zarządzeniem nr 80/2012/DSOZ Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia z dnia 16 listopada 2012 r. został uchylony przepis w sprawie określenia warunków zawierania i realizacji umów w rodzaju zaopatrzenie w wyroby medyczne będące przedmiotami ortopedycznymi oraz środkami pomocniczymi.

Narodowy Fundusz Zdrowia finansuje przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze do limitu ceny określonego w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 29 sierpnia 2009 r. w sprawie świadczeń gwarantowanych z zakresu zaopatrzenia w wyroby medyczne będące przedmiotami ortopedycznymi oraz środki pomocnicze.

Świadczeniodawca zaś ma obowiązek sprawozdawania kwoty refundacji oraz dopłaty pacjenta, zgodnie z Komunikatem zaopatrzenia w przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze. W związku z tym, w przypadku niższych cen wyrobów medycznych niż zgłoszone w załączniku nr 1 do umowy, nie występuje konieczność aneksowania umów.

Więcej: http://katowice.oia.pl/