Nowy super-owoc pod lupą naukowców

RÓŻNE

Autor: PAP Nauka w Polsce/rynekaptek.pl   24-08-2011, 08:20

Jagoda kamczacka mogłaby znaleźć zastosowanie jako dodatek, który powodowałby polepszenie jakości sensorycznej, czyli smaku i zapachu, a jednocześnie zwiększenie wartości zdrowotnych.

Jak przewiduje Tomasz Chmiel, chemik, doktorant wyróżniony w III edycji programu stypendialnego "InnoDoktorant", owoc może stać się "potęgą", podobnie jak to było w przypadku aronii dodawanej obecnie do wielu produktów i mającej walory zdrowotne.

- Moje badania wiążą się ściśle z tendencją rozwojową przemysłu spożywczego, a mianowicie poszukiwaniem i wprowadzaniem na rynki nowych, smacznych i zdrowych produktów, posiadających skondensowaną zawartość składników odżywczych i prozdrowotnych, a jednocześnie spełniających oczekiwania konsumentów pod względem wyglądu, smaku i zapachu - tłumaczy innodoktorant.

Stosując nowoczesne metody analityczne doktorant chce poznać skład lotnej frakcji i zawartości składników bioaktywnych w owocach jagody kamczackiej, która jest potencjalnym surowcem do produkcji żywności prozdrowotnej.

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH