Według najnowszych badań połowa sprzedawanego w amerykańskich sklepach mięsa jest skażona bakteriami odpornymi na najsilniejsze dostępne leki - donosi CNN.
W raporcie opublikowanym przez pismo "Clinical Infectious Diseases" podano, że bakterie w 25 proc. wszystkich testowanych próbek były odporne na antybiotyki.
Aż w 47 proc. ze 136 objętych badaniem próbek znaleziono gronkowca złocistego, z czego aż 52 proc. był on odporny na antybiotyki - dodaje stacja.
Problem jest powszechny i dotyczy zarówno mięsa wołowego, wieprzowego jak i drobiu. Tak twierdzą naukowcy z laboratoriów TGen's Center for Food Microbiology and Environmental Health.Zakupy robili w 26 sklepach mięsnych w Chicago, Fort Lauderdale, Los Angeles, Waszyngtonie i Flagstaff, w stanie Arizona - wylicza CNN.
Newsletter
Rynek Aptek: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Aptek na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych