
Zastosowanie diety niskoweglowodanowej (ketogenicznej) poprawiło pamięć starzejących się myszy oraz zwiększyło ich szanse na dożycie sędziwego wieku - informuje pismo "Cell Metabolism".
Dieta ketogeniczna zawiera niski poziom węglowodanów, umiarkowanie niski poziom białka oraz wysoki poziom tłuszczów. Jej stosowanie zwiększa produkcję w organizmie kwasu 3-hydroksymasłowego (ciała ketonowego).
Naukowcy z Buck Institute for Research on Aging w Novato (USA) zaprojektowali trzy diety, które różniły się jedynie zawartością tłuszczów i węglowodanów. Były to: standardowa dieta wysokowęglowodanowa, ketogeniczna dieta eliminująca węglowodany oraz dieta wysokotłuszczowa o niskiej zawartości węglowodanów (jednak nie ketogeniczna). Każdą z diet wdrażano, gdy myszy ukończyły rok (odpowiadający u ludzi wiekowi średniemu).
W porównaniu z pozostałymi dwiema grupami, myszy otrzymujące pokarm oparty na diecie ketogenicznej miały niższe ryzyko zgonu w starszym wieku, a podczas testów sprawdzających pamięć w starszym wieku radziły sobie równie dobrze jak w wieku średnim. Myszy otrzymujące standardową karmę doświadczały oczekiwanego pogorszenia pamięci wraz z wiekiem.
Zdaniem naukowców pozytywny wpływ diety ketogenicznej związany był ze zmianami w obrębie ekspresji genów.
- Gdy bliżej poznamy działanie kwasu 3-hydroksymasłowego, będziemy mogli stworzyć skuteczniejsze metody leczenia bez potrzeby stosowania restrykcyjnej diety - mówi autor analizy dr Eric Verdin, który rozpoczął już badania nad wpływem diety ketogenicznej na myszy stanowiące model choroby Alzheimera.
Newsletter
Rynek Aptek: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Aptek na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych