Badanie: im wyższa temperatura, tym mniej złamań kości

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/ rynekaptek.pl   14-09-2020, 15:38

Badanie: im wyższa temperatura, tym mniej złamań kości Badanie: niezależnie od innych czynników im wyższa temperatura, tym mniej było złamań szyjki kości udowej (jedno z głównych następstw osteoporozy) (fot. Pixabay)

Pod wpływem ciepła wzrasta wytrzymałość kości, w czym znaczący udział ma mikroflora jelitowa - informuje pismo “Cell Metabolism”.

By sprawdzić, jak wygląda sytuacja w przypadku ludzi, zespół badawczy przeanalizował globalne dane epidemiologiczne dotyczące częstości występowania osteoporozy w odniesieniu do średniej temperatury, szerokości geograficznej, spożycia wapnia i poziomu witaminy D.

Jak się okazało, niezależnie od innych czynników im wyższa temperatura, tym mniej było złamań szyjki kości udowej (jedno z głównych następstw osteoporozy). - Znaleźliśmy wyraźną korelację pomiędzy szerokością geograficzną a złamaniami szyjki kości udowej, co oznacza, że w krajach północnych zapadalność jest wyższa niż na cieplejszym południu - mówi Mirko Trajkovski. Owa korelacja utrzymała się również po uwzględnieniu takich czynników jak witamina D, czy wapń.

Dzięki najnowocześniejszym narzędziom metagenomicznym opracowanym w genewskim laboratorium udało się zrozumieć rolę, jaką w omawianym procesie odgrywa mikroflora.

- Wraz z wiekiem i menopauzą równowaga między aktywnością osteoklastów (komórek niszczących kości) i osteoblastów (komórek budujących kości) zostaje zakłócona - wyjaśnia Claire Chevalier. - Jednak ciepło, działając na poliaminy (cząsteczki biorące udział w procesie starzenia, a zwłaszcza wpływające na kości), które jak odkryliśmy, są częściowo regulowane przez mikrobiom, może utrzymać równowagę między tymi dwiema grupami komórkowymi.

Uzyskane dane wskazują, że wystawienie na działanie ciepła może być strategią zapobiegania osteoporozie.

Aby jednak móc wykorzystać tę wiedzę do opracowania strategii terapeutycznych, naukowcy muszą precyzyjnie określić rolę poszczególnych bakterii w konkretnych chorobach. - Nadal musimy dopracować nasze analizy, ale naszym stosunkowo krótkoterminowym celem byłoby zidentyfikowanie bakteryjnych kandydatów i opracowanie kilku "koktajli bakteryjnych" do leczenia zaburzeń metabolicznych i kostnych, takich jak osteoporoza, ale także na przykład do poprawy wrażliwości na insulinę - podsumowują autorzy.

Paweł Wernicki, PAP

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

POLECAMY W PORTALACH