Badanie: zdrowa dieta obniża ryzyko rozwoju demencji

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/ rynekaptek.pl   20-07-2017, 14:42

Badanie: zdrowa dieta obniża ryzyko rozwoju demencji Seniorzy, którzy w umiarkowanym stopniu przestrzegali zdrowych zasad żywienia, byli o 18 proc. mniej zagrożeni małą sprawnością poznawczą

Zdrowa dieta, np. śródziemnomorska, spowalnia starzenie mózgu i obniża ryzyko rozwoju demencji - wynika z czterech badań, które zaprezentowano na Międzynarodowej Konferencji Stowarzyszenia Alzheimerowskiego (Alzheimer's Association), odbywającej się w Londynie.

Analiza ujawniła, że nawet umiarkowane przestrzeganie zasad tej diety miało związek z lepszą sprawnością umysłową w odniesieniu do osób, które jadły mniej zdrowo, w tym więcej niezdrowych tłuszczów, słodyczy i żywności przetworzonej. Co ciekawe, dieta ta miała silniejszy związek z dobrze zachowanymi zdolnościami poznawczymi niż diety: śródziemnomorska, dieta MIND, dieta rejonu Morza Bałtyckiego czy dieta DASH, dla osób z nadciśnieniem tętniczym.

W trzecim badaniu, zespół z Columbia University w Nowym Jorku wykazała zależność między mniej zdrową dietą a nasileniem procesów zapalnych w organizmie oraz pogorszeniem tzw. funkcji wykonawczych, czyli tych procesów poznawczych, od których zależy m.in. podejmowanie decyzji, samokontrola zachowania czy elastyczność myślenia. Badaniem objęto 330 zdrowych starszych osób (o średniej wieku 79 lat).

Okazało się, że osoby, których dieta zawierała większe ilości takich składników, jak cholesterol, beta-karoten czy luteina, a mniejsze ilości składników przeciwzapalnych, w tym kwasów tłuszczowych omega-3, kwasu foliowego, witamin z grupy B, witaminę D oraz E, miały we krwi więcej związków pobudzających stan zapalny, w tym interleukinę 6. czy białko C-reaktywne. W badaniu rezonansem magnetycznym (MRI) wykazano również, że ludzie, których dieta sprzyjała stanom zapalnym, mieli mniejszą objętość istoty szarej w mózgu oraz pogorszenie funkcji wykonawczych.

Zdaniem autorów tej pracy konieczne są dalsze badania w większych populacjach osób, które pozwolą zweryfikować wpływ różnych składników diety na procesy zapalne i zdrowie mózgu.

Czwarty zespół badaczy - naukowcy z Wake Forest School of Medicine in Winston-Salem (Północna Karolina, USA) - wykorzystał dane ponad 7 tys. kobiet o średniej wieku 71 lat. Były to uczestniczki długofalowego studium pt. Women's Health Initiative Memory Study. Zbierano informacje na temat elementów stylu życia pań, w tym stosowanej diety. W ciągu 10 lat obserwacji odnotowano 615 przypadków choroby Alzheimera, uważanej za najpoważniejszą postać demencji.

comments powered by Disqus

POLECAMY W PORTALACH