
Zdrowa dieta, np. śródziemnomorska, spowalnia starzenie mózgu i obniża ryzyko rozwoju demencji - wynika z czterech badań, które zaprezentowano na Międzynarodowej Konferencji Stowarzyszenia Alzheimerowskiego (Alzheimer's Association), odbywającej się w Londynie.
Naukowcy wykazali, że kobiety, które w największym stopniu stosowały się do zasad diety MIND miały o 34 proc. niższe ryzyko tego schorzenia niż panie, które najmniej jej przestrzegały.
- Lepsze zrozumienie tego, jak styl życia wpływa na zdrowie naszego mózgu jest istotne, gdyż może to dotyczyć czynników, które jesteśmy w stanie modyfikować, by wspierać zdrowe starzenie mózgu - skomentował dr David Reynolds z brytyjskiej organizacji pozarządowej Alzheimer's Research UK.
Dzięki takim prostym interwencjom można by było zmniejszyć liczbę osób, u których rozwinie się demencja w starszym wieku.
Jego zdaniem obserwacyjne badania, jak te przedstawione na konferencji w Londynie, mogą pomóc w identyfikacji czynników sprzyjających zdrowemu starzeniu się mózgu, nie są jednak w stanie definitywnie odpowiedzieć na pytanie, czy dana dieta może zapobiegać demencji. Specjalista przypomniał też, że na wystąpienie zaburzeń pamięci wpływa wiele złożonych czynników i schorzeń, które zależą od wieku, stylu życia i genów.
Newsletter
Rynek Aptek: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Aptek na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych