
Osoby, które we wczesnym dzieciństwie często chorowały na infekcje układu pokarmowego, są obarczone większym ryzykiem celiakii. Taki wniosek wypływa z najnowszych badań.
Czynnikiem, który może zwiększać ryzyko zachorowania na celiakię (o 32 proc.) mogą być nawracające infekcje żołądkowo-jelitowe w pierwszym roku życia- do takich wniosków prowadzą analizy dokonane przez zespół specjalistów z Instytutu Badań nad Cukrzycą, Helmholtz Zentrum w Monachium.
Jak czytamy na portalu abczdrowie.pl, analizy ujawniły, że poza infekcjami żołądkowo-jelitowymi, ryzyko rozwoju celiakii (22 proc.) zwiększały również częste infekcje dróg oddechowych przechodzone w pierwszym roku życia. Naukowcy twierdzą, że na razie nie da się ustalić dokładnych mechanizmów, które mogłyby odpowiadać za to zjawisko.
- Czynniki genetyczne są konieczne, jednak nie stanowią dostatecznego warunku do rozwoju choroby – piszą z kolei na łamach "Nowej Pediatrii" Katarzyna Gomułka i Urszula Demkow z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Okazuje się, że nawet 10 proc. chorych nie posiada antygenów związanych z celiakią, co sugeruje, że za rozwój choroby może być odpowiedzialny inny, nadal nieznany, złożony czynnik genetyczny.
Więcej: https://portal.abczdrowie.pl
Newsletter
Rynek Aptek: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Aptek na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych