Dieta bogata w błonnik obniża ryzyko przedwczesnego zgonu

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/rynekaptek.pl   15-02-2011, 09:13

Spożywanie większych ilości błonnika może zmniejszać ryzyko przedwczesnego zgonu, m.in. z powodu chorób układu krążenia, infekcji i schorzeń oddechowych - wynika z pracy, którą zamieszcza pismo Archives of Internal Medicine.

Jak przypominają autorzy pracy, zgodnie z amerykańskimi zaleceniami dietetycznymi na 1000 spożytych kilokalorii powinno przypadać 14 gramów błonnika pochodzącego z owoców, warzyw i produktów z pełnego ziarna.

Z kolei Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca konsumpcję 27-40 gramów błonnika na dzień. Jak wynika z badań prowadzonych przez Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, w Polsce w latach 1996-2007 dzienne spożycie błonnika wynosiło niecałe 24 gramy na osobę, czyli mniej niż dolna granica z zaleceń WHO.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

POLECAMY W PORTALACH