Dietetyk pomoże zmienić sposób odżywiania

FARMAKOTERAPIA

Autor: Katarzyna Lisowska/rynekaptek.pl   23-12-2010, 09:08

Dietetyk pomoże zmienić sposób odżywiania

Co piąte dziecko na Mazowszu cierpi z powodu otyłości, dramatycznie wzrasta liczba małych pacjentów z cukrzycą, bulimią czy osteoporozą. W większości przypadków przyczyną choroby jest złe odżywianie.


Dietetyk w trakcie edukacji poznaje nie tylko anatomię i fizjologię człowieka, ale przede wszystkim zdobywa wiedzę z zakresu towaroznawstwa żywności, zasad żywienia niemowląt, dzieci i ludzi starszych. Musi też znać reakcje organizmu na poszczególne produkty.

Tak pogłębioną wiedzą w tej sferze nie może pochwalić się większość lekarzy. Obecnie to jednak oni są zobowiązani do przekazywania pacjentom zaleceń żywieniowych. Większość szpitali zrezygnowała bowiem z zatrudniania dietetyka.

Tymczasem, co trzeci chory przyjęty do szpitala w Polsce wykazuje objawy niedożywienia, a podczas hospitalizacji stan ten u ok. 70 proc. pacjentów pogarsza się.

Wystarczy policzyć

W Niemczech koszt leczenia związanego ze złym odżywianiem wynosi ok. 30 miliardów euro rocznie. W Polsce nie ma takich statystyk, należy się jednak spodziewać, że nie jest to kwota dużo mniejsza.

Zdaniem specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie wiedza społeczeństwa dotycząca tego, co jest zdrowe lub szkodliwe, ma niewiele wspólnego z faktami.

– Informacje, którymi dysponuje większość Polaków, pochodzą w większości z kolorowych czasopism, które nie zawsze podają dane zgodne z najnowszymi badaniami naukowymi dotyczącymi żywienia i żywności – mówi Beata Dłużniewska z IŻŻ.

– Na przykład obecny poziom spożycia soli w naszym kraju jest trzykrotnie wyższy od zalecanego, a to może m.in przyczyniać się do wzrostu ciśnienia tętniczego – stwierdza Beata Dłużniewska.

Z danych IŻŻ wynika, że chociaż większość Polaków uważa, że odżywia się zdrowo (z ostatnich badań CBOS wynika, że blisko 80 proc. Polaków ma takie przekonanie), to w rzeczywistości spożywamy zbyt wiele tłuszczów, szczególnie pochodzenia zwierzęcego, oraz cukru. Za małe jest za to spożycie mleka i produktów mlecznych oraz warzyw i ryb.

Więcej: www.rynekzdrowia.pl
Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

POLECAMY W PORTALACH