Dlaczego leki należy popijać wodą, a nie mlekiem, czyli jak właściwie przyjmować produkty lecznicze

FARMAKOTERAPIA

Autor: Luiza Jakubiak/rynekaptek.pl   08-07-2010, 10:12

Dlaczego leki należy popijać wodą, a nie mlekiem, czyli jak właściwie przyjmować produkty lecznicze Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Średni czas wizyty pacjenta w gabinecie lekarskim nie przekracza 15 minut, na zadanie pytań lekarzowi chory ma jedną minutę. W efekcie pacjent wychodzi z gabinetu z receptą, nie wiedząc, jak przyjmować lek.

nie wie, jakie mogą być efekty uboczne terapii, jak uniknąć działań niepożądanych, które mogą wynikać z tak 'błahych powodów', jak niewłaściwa pora przyjmowania leku czy łączenie go z nieodpowiednimi produktami pokarmowymi.

Zniechęcony efektami ubocznymi leczenia pacjent odstawia leki, niwecząc skutki terapii, co ma wpływ na jego zdrowie, ale też przekłada się na efekty finansowe systemów zdrowia, bowiem koszty zaniechanych terapii lekowych szacuje się na 100 mld dolarów rocznie.

Modyfikacje pokarmowe

Trudno jest wyliczyć, jak często niewłaściwie stosowana terapia jest przyczyną zgonu pacjentów, jednak jak podaje dr Jarosław Woroń z Zakładu Farmakologii Klinicznej Katedry Farmakologii CM UJ, roczne koszty chorób polekowych oraz zgonów z powodu niepożądanych działań leków mogą być równe sumie wydawanej na leki w skali kraju.

Często na efekty farmakoterapii mają wpływ takie czynniki jak: wiek pacjenta, dieta, palenie papierosów, spożywanie alkoholu, rytmy biologiczne i zjawisko samoleczenia, a nawet właściwa pora zażycia leku. Dlatego najprościej jest sprawdzić w ulotce, czy lek należy spożyć przed, w trakcie czy po spożyciu posiłku.

Popularne pokarmy mogą być bowiem czynnikami modyfikującymi terapię i to zarówno powodując zmniejsze lub zwiększenie wchłaniania leku. Jedna z najczęstszych interakcji jest spowodowana błonnikiem pokarmowym – obecnie polecanym jako element zdrowej diety, który jednak może zmniejszać wchłanianie wielu leków. Podobnie jak produkty mleczne, skrobia kukurydziana, olej kokosowy, kazeiniany i karagen.

Interakcje leków z pokarmami działają też w drugą stronę. Szczególnie pokarmy bogatotłuszczowe zwiększają wchłanianie teofiliny, leków mebendazolitycznych czy trójpierścieniowych antydepresantów.

comments powered by Disqus

POLECAMY W PORTALACH