Jaja wczesnym źródłem witaminy D u niemowląt. Chronią przez uczuleniem pokarmowym

FARMAKOTERAPIA

Autor: AAAAI   02-04-2021, 13:03

Jaja wczesnym źródłem witaminy D u niemowląt. Chronią przez uczuleniem pokarmowym

Badania wykazują związek między niskim poziomem witaminy D a zwiększonym ryzykiem uczulenia alergicznego u dzieci i młodzieży oraz alergii pokarmowej u niemowląt.

Badania American Academy of Allergy Asthma and Immunology (AAAAI) sugerują związek między niską ekspozycją na witaminę D a zwiększonym ryzykiem uczulenia alergicznego u dzieci.

Niedobór witamin D, wzrost alergii pokarmowych
Częstość występowania alergii pokarmowej wzrosła dramatycznie w ciągu ostatniej dekady i osiągnęła obecnie poziom epidemii w krajach zachodnich, takich jak Australia i Stany Zjednoczone, które były objęte badaniami.

Nawet do 10 procent rocznych dzieci ma klinicznie potwierdzoną alergię pokarmową.

Jednocześnie wskazuje się na niedobór witaminy D w całej populacji, w tym wśród najmłodszych.  Stąd powiązanie wzrostu alergii pokarmowych ze spadkiem poziomu witaminy D.

Żółtko w diecie
AAAAI zwraca również uwagę na australijskie badanie dotyczące spożycia jaj. Jajka (przede wszystkim żółtko) są powszechnym wczesnym źródłem witaminy D.

W dużym australijskim badaniu zaobserwowano związek między późnym wprowadzeniem do diety niemowląt jaj, jako jednego z niewielu powszechnych źródeł witaminy D w diecie niemowląt, a alergią pokarmową.

Niemowlęta, którym po raz pierwszy podano je wcześniej (tj. od czterech do sześciu miesięcy), miały znacznie mniej alergii pokarmowej niż niemowlęta, którym podano jajo po raz pierwszy później (tj. po szóstym miesiącu życia).

Badania wykorzystujące bezpośrednie pomiary witaminy D w próbkach krwi również wykazały związek między niskim poziomem witaminy D a zwiększonym ryzykiem uczulenia alergicznego u dzieci i młodzieży oraz alergii pokarmowej u niemowląt.

Ochrona przed alergiami pokarmowymi
W tym australijskim badaniu niemowlęta z niskim poziomem witaminy D były bardziej narażone na alergię na jajka lub orzeszki ziemne w porównaniu z niemowlętami z normalnym poziomem witaminy D.

Jest za wcześnie, aby stwierdzić, czy witamina D może odwrócić alergie pokarmowe. Aby odpowiedzieć na to pytanie, potrzebne są przyszłe badania. Jednak te dotychczasowe potwierdzają pogląd, że witamina D może chronić przed alergiami pokarmowymi, a witamina D jest ważna dla ogólnego dobrego stanu zdrowia.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

POLECAMY W PORTALACH