
Brak witaminy A w żywności jest główną przyczyną problemów zdrowotnych na całym świecie. Szczególnie dotyczy to krajów, gdzie dzieci cierpią z powodu niedożywienia, a co za tym idzie – niedoboru retinolu i beta-karotenu – pisze „Rz”.
Od lat 20. naukowcy na całym świecie pracowali nad ujawnieniem dokładnych mechanizmów syntezy karotenu. Okazało się to trudne ze względu na zawiłą kompozycję różnych kompleksów enzymatycznych i na ich stosunkowo małą liczbę w komórkach roślinnych.
Naukowcom z Uniwersytetu we Freiburgu udało się nareszcie wyjaśnić strukturę enzymu PDS, co pozwoli na zmierzenie się z niedoborem witaminy A w ubogich rejonach świata.
Jak czytamy na portalu rp.pl, większy deficyt tej witaminy w organizmie prowadzi do ślepoty zmierzchowej – utraty wzroku w słabym oświetleniu, światłowstrętu, a w skrajnych przypadkach nawet do śmierci.
Z kolei nadmierna suplementacja retinolem może wywoływać krwawienie i pękanie warg oraz paznokci, łuszczenie się naskórka, swędzenie skóry, suchość włosów, bolesne obrzmienia kości długich.
Dzienna dawka witaminy A dla zdrowego człowieka wynosi 5000 j.m. 95 proc. tej substancji magazynowane jest w wątrobie.
Więcej: www.rp.pl
Newsletter
Rynek Aptek: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Aptek na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych