
Organizacją logistyki w sprawie dystrybucji szczepionki na COVID-19 zajęli się w Kanadzie eksperci wojskowi. Z kolei media przyglądają się jak doświadczenia producentów lodów mogą przydać się w szczepieniu Kanadyjczyków.
W przypadku szczepionki Pfizera niezbędna jest temperatura przechowywania minus 70 st. C, dla szczepionki opracowanej przez Modernę jest to minus 20 st. C. - przypominają kanadyjskie media. Jak wskazują spedytorzy, którzy na co dzień wykorzystują chłodnie do transportu mrożonek spożywczych, w tym lodów, doświadczenia z łańcuchem chłodniczym pokazują jakie wyzwanie stoi przed dystrybucją szczepionki.
Cytowany przez publicznego nadawcę CBC Lyle Edwards, właściciel mieszczącej się w Calgary Frozen Solid specjalizującej się w transporcie mrożonek, podkreślał, że "w łańcuchu chłodniczym nie można dopuścić do żadnych słabych ogniw (…) to jest najważniejsza rzecz, której nauczyłem się przy lodach".
- Lody są transportowane zgodnie ze ścisłymi standardami, by zminimalizować ryzyko strat produktu i ryzyko namnażania bakterii (…) Taki właśnie łańcuch chłodniczy będzie wkrótce istotny dla transportu szczepionki na COVID-19 - podkreślono w analizie Thomasnet.com, specjalistycznej platformy zamówień obsługującej dostawców i odbiorców w Kanadzie i USA.
Analiza Thomasnet.com przypomniała, że przygotowanie transportu lodów zaczyna się zaraz po ich zapakowaniu, od schłodzenia ciężarówek jeszcze przed transportem, co zapewnia niską temperaturę.
- Jest to tak istotne, że niektórzy producenci odmawiają załadowywania ciężarówek o ile nie zostały one schłodzone do pewnego poziomu i o ile nie utrzymują tej temperatury przez określony czas. Po załadowaniu palety muszą być ustawione w luźny sposób, by zapewnić cyrkulację powietrza. Następnie lody muszą być chłodzone podczas transportu, co oznacza, że kierowcy i ładowacze muszą zapewnić szczelne zamknięcie drzwi oraz że ciężarówka nie ma ubytków cieplnych, które mogłyby zmienić temperaturę transportu - wylicza Thomasnet.com.
Analizy wskazują, że według szacunków ekspertów zapotrzebowanie na łańcuchy chłodnicze przez przemysł biofarmaceutyczny wzrośnie w najbliższych latach o 70 proc. - Ponad 20 proc. produktów biofarmaceutycznych wrażliwych na temperaturę jest uszkadzanych podczas transportu - podkreślał specjalistyczny portal Supplychaindive.com. Zwracał też uwagę na znaczenie w dostawach tzw. "ostatniej mili", gdzie często trudno o zapewnienie specjalistycznych lodówek gwarantujących wymagane ujemne temperatury.
Newsletter
Rynek Aptek: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Aptek na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych