
Osoby, których dieta jest bogata w sól, mają nawet dwukrotnie wyższe ryzyko rozwoju niewydolności serca, choroby o bardzo wysokiej śmiertelności – poinformowali fińscy naukowcy na kongresie Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) w Barcelonie.
- Serce nie lubi soli. Duże jej spożycie znacznie zwiększa ryzyko niewydolności serca - skomentował prezentujacy wyniki swojego zespołu prof. Pekka Jousilahti z Narodowego Instytutu Zdrowia i Opieki Społecznej w Helsinkach (Finlandia). Według specjalisty - jeśli chcemy mieć dłużej zdrowsze serce - najlepiej jest stosować się do zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) i ograniczyć konsumpcję soli do maksimum 5 gramów na dzień.
Problem stanowi to, że 80 proc. soli pochodzi z żywności przetworzonej, którą kupujemy w sklepach, a 20 proc. to ilość soli dodawanej do jedzenia w domu, zaznaczył badacz. Dlatego bardzo ważne jest wprowadzenie regulacji prawnych, które przyczynią się do ograniczenia soli dodawanej przez przemysł spożywczy do żywności.
Prof. Jousilahti przypomniał, że z większości dotychczasowych badań wynika, iż wysokie spożycie soli jest jedną z głównych przyczyn nadciśnienia krwi, a także choroby wieńcowej serca oraz udaru mózgu. Fińscy naukowcy sprawdzali jego wpływ na ryzyko niewydolności serca, ponieważ stanowi coraz większy problem społeczny w krajach rozwiniętych.
W chorobie tej serce nie jest w stanie pompować wystarczająco dużo krwi, by zaspokoić potrzeby organizmu. Z czasem wydolność fizyczna pacjentów z tym schorzeniem pogarsza się tak, że trudność sprawia im wykonywanie podstawowych czynności i nawet w spoczynku odczuwają duszność. Śmiertelność w niewydolności serca jest bardzo wysoka - większa niż w wielu chorobach nowotworowych.
Zgodnie z szacunkami ESC na niewydolność serca cierpi ok. 15 mln Europejczyjów (w tym od 700 tys. do 1 mln Polaków), ale do 2040 r. liczba ta może wzrosnąć ponaddwukrotnie. Ma to związek ze starzeniem się społeczeństw. Na chorobę tę narażone są przede wszystkim osoby z nadciśnieniem tętniczym, po przebytym zawale serca, osoby otyłe, chore na cukrzycę, przyjmujące leki kardiotoksyczne, m.in. na niektóre nowotwory.
Newsletter
Rynek Aptek: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Aptek na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych