Substancje zawarte w liściach drzew oliwnych obniżają ciśnienie krwi – informują uczeni z Uniwersytetu w Dżakaracie.
Badania przeprowadzono na dwóch grupach pacjentów. Obie liczyły po około 100 osób, wszyscy mieli nadciśnienie. Pierwsza grupa przez osiem tygodni dostawała tabletki z liści oliwnych, druga – przeciwciśnieniowy lek o nazwie captopril, który miał efekt uboczny w postaci zawrów głowy.
Okazało się, że w grupie przyjmującej „oliwkowe” tabletki ciśnienie krwi spadło bardziej niż w grupie traktowanej silnym captoprilem. Ponadto u pacjentów z pierwszej grupy dało się zaobserwować również znaczny spadek poziomu trójglicerydów w organizmie, czyli tłuszczów prostych, które – jeśli nie zostaną spalone – odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej.
Zdaniem indonezyjnych naukowców, którzy opublikowali wyniki swoich badań na łamach magazynu „Phytomedicine”, lekarze powinni zalecać pacjentom z nadciśnieniem włączenie do diety potraw, w których dominują oliwki lub przyrządzanych na bazie oleju z oliwek.
Więcej:
http://zdrowie.dziennik.pl
Newsletter
Rynek Aptek: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Aptek na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych