
Zakażenia i choroby zakaźne uśmierciły w 2015 roku 82 mieszkańców województwa łódzkiego. Rok później zanotowano już 126 zgonów – podaje Dziennik Łódzki.
Najczęściej mieszkańcy truli się z powodu bakterii Salmonella w starych jajach i niehigienicznie przygotowywanym jedzeniu. Zdarzeń spowodowanych takimi przyczynami było więcej niż w 2015 roku i stanowiły większość wszystkich zatruć.
- W 2016 roku, w porównaniu z poprzednim, nastąpił spadek zapadalności tylko dla części rejestrowanych chorób zakaźnych, głównie wirusowego zakażenia jelitowego, różyczki, ospy wietrznej, gruźlicy, płonicy, inwazyjnej choroby meningokokowej i kiły - donosi Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Łodzi, oceniając stan sanitarny w naszym regionie.
Częściej mieszkańcy Łódzkiego chorowali na krztusiec (z zapadalności na poziomie 27 przypadków na sto tysięcy mieszkańców w 2015 r. do poziomu 36,4 w 2016 r.) oraz świnkę (z 3,8 do 4,1). Więcej było też zapaleń opon mózgowych. Niemal dwukrotnie wzrosła liczba chorych na boreliozę.
Więcej: http://plus.dzienniklodzki.pl/
Newsletter
Rynek Aptek: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Aptek na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych