
Smarowidło do chleba o nazwie marmite będące wyciągiem drożdżowym powstającym jako produkt uboczny przy warzeniu piwa, okazuje się produktem sprzyjającym zdrowiu mózgu. Przyczyną może być wysoka zawartość witaminy B12 w tym produkcie.
Brytyjczycy zbadali 28 osób. Ochotników podzielono na dwie grupy. Uczestnicy pierwszej grupy przez miesiąc codziennie zjadali łyżeczkę pasty marmite, drugiej - masła orzechowego.
Następnie zbadano pracę ich mózgu. Podczas eksperymentu badani mieli na głowie czepki z elektrodami. Dzięki temu można było monitorować aktywność mózgu, gdy patrzyli na ekran z bodźcem wzrokowym (dużym wzorem z pasków, który regularnie migał).
Okazało się, że u jedzących marmite o ok. 30 proc. spadła reakcja na stymulację wzrokową. Autorzy publikacji z Journal of Psychopharmacology podejrzewają, że przyczyną jest wysoka zawartość witaminy B12 w paście.
Witamina B12 jest bowiem jednym z kofaktorów potrzebnych do produkcji głównego neuroprzekaźnika o działaniu hamującym - kwasu γ-aminomasłowego (GABA).
Badanie pokazuję, że na równowagę pobudzenia i hamowania w mózgu da się wpływać za pomocą diety. Na tej zasadzie można by więc pomagać pacjentom z różnymi chorobami neurologicznymi, np. padaczką, gdzie występują zaburzenia hamowania.
Więcej: kopalniawiedzy.pl
Newsletter
Rynek Aptek: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Aptek na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych