
Dopuszczalny poziom pestycydów został przekroczony w 5,7% badanych próbek produktów z Polski. Gorsze wyniki odnotowano tylko w przypadku Cypru i Malty.
W kwietniu br. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował wyniki badań produktów spożywczych pod względem pozostałości pestycydów. Próbki do badań były pobrane w 2019 roku (The 2019 European Union report on pesticide residues in food).
W zestawieniu 30 państw, w którym analizowano próbki produktów pod kątem przekroczenia norm ilości pestycydów (MRL, Maximum Residue Level), Polska zajęła niechlubne trzecie miejsce. Dopuszczalny poziom pestycydów został przekroczony w 5,7% wszystkich badanych polskich próbek. Więcej wykryto w próbkach produktów pochodzących z Cypru i Malty.
Jedną z najczęściej wykrywanych substancji w produktach, nie tylko polskich, był dimetoat. Jest to substancja czynna wycofana ze stosowania w środkach ochrony roślin od 30 czerwca 2020 roku. Ponieważ badano produkty pobrane w 2019 roku, jej stosowanie było jeszcze legalne.
Jego obecność została zgłoszona w 126 próbkach (0,18%), które obejmowały 34 artykuły spożywcze oraz czereśnie (12 próbek). Najwięcej jest go w kapuście pekińskiej (11 próbek), papryce słodkiej i ostrej (9 próbek), pomidorach (8 próbek) i fasoli długiej (8 próbek).
Wśród krajów, które najczęściej raportowały przekroczenia obecności dimetoatu, są Włochy (16 próbek), Dominikana (13 próbek), Polska (12 próbek), Grecja (10 próbek) i Turcja (10 próbek).
EFSA zaleca monitorowanie obecności tej substancji oraz ometoatu, który jest metabolitem dimetoatu.
Przeanalizowano również produkty pod kątem obecności glifosatu. Ogółem przebadano 13.336 próbek różnych produktów spożywczych (w tym produktów przetworzonych). Wśród nich było 165 próbek żywności dla niemowląt i 1028 próbek żywności pochodzenia zwierzęcego (w tym miód).
Pozostałości glifosatu nie zostały określone ilościowo w żadnych próbkach żywności dla niemowląt.
Przekroczenia MRL stwierdzono w próbkach z Polski (6 próbek) i po 1 z państw: Chorwacja, Francja, Niemcy, Litwa, Holandia i Hiszpania. Najwyższy wskaźnik występowania odnotowano siemieniu lnianym.
- nikotynę w 19 próbkach (0,5%), głównie w uprawach liściastych (sałata, roszponka, szpinak, jarmuż);
- chlordekon w 18 próbkach (0,3%), głównie w korzeniach manioku z francuskich terytoriów zamorskich;
- antrachinon w 66 próbkach (0,2%), głównie w herbatach pochodzących z Chin (27 próbek) oraz napojów z dodatkiem Yerba Mate z Argentyny (8 próbek);
- karbendazym w 119 próbkach (0,2%), głównie w papryce chili (15 próbek z Ugandy), ryżu (20 próbek, głównie z Indii i Pakistanu) oraz fasola strączkowa - 9 próbek z Kenii.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
Newsletter
Rynek Aptek: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Aptek na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych