Naukowcy odtwarzają dietę naszych paleolitycznych przodków i zastanawiają się, na ile jest ona odpowiednia dla współczesnego człowieka.
Na śniadanie jagody, korzonki i orzechy, na obiad dziczyzna, na kolację podpłomyk z mąki z dzikich zbóż. Tak wyglądałby jadłospis, gdyby udało nam się wrócić do diety przodków z epoki paleolitu (2,5 mln – 12 tys. lat temu).
– Główną cechą diety paleolitycznej była wielka różnorodność roślin. Nasi przodkowie spożywali 20-25 produktów roślinnych w ciągu dnia – powiedział serwisowi BBC kierujący badaniami dr Mark Berry, który przytacza Rzeczpospolita.
Jak wykazały badania z zakresu genetyki, antropologii i botaniki, podstawą jadłospisu w czasach paleolitu były warzywa, owoce, orzechy, korzenie i mięso. To ostatnie pojawiało się w diecie sporadycznie. Pradawny jadłospis uzupełniały ziarna dzikich zbóż, zioła i ryby. Żywienie opierało się więc na produktach roślinnych oraz znacznie mniejszej niż dziś ilości węglowodanów i tłuszczów.
W skład pradawnej diety nie wchodziły produkty będące podstawą dzisiejszego żywienia: ziemniaki, chleb i mleko. Jak twierdzą naukowcy, człowiek epoki paleolitu żył krócej niż my, ale nie umierał z winy złego odżywiania.
Więcej: www.rp.pl
Newsletter
Rynek Aptek: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Aptek na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych