Niebezpieczne toksyny w jedzeniu

FARMAKOTERAPIA

Autor: wyborcza.pl/rynekaptek.pl   19-08-2016, 09:30

Niebezpieczne toksyny w jedzeniu Obiady jedzone w różnych punktach gastronomicznych - o okoliczności, w których najczęściej dochodzi do zatruć pokarmowych.

Wykrycie źródła zatrucia pokarmowego nie zawsze jest proste. Aby postawić właściwą diagnozę i zapobiec rozprzestrzenieniu się choroby, siły łączą lekarze i służby sanitarno-epidemiologiczne - czytamy na portalu wyborcza.pl/TylkoZdrowie.

- Przypomina to pracę detektywistyczną. Stawiamy hipotezy, przepytujemy, zbieramy dowody, zabezpieczamy ślady, badamy próbki. Często trzeba się mocno nagłowić, każda sprawa jest inna, wyniki analizy zaskakują - mówi dr n. med. Małgorzata Sadkowska-Todys, kierownik Zakładu Epidemiologii w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego.

To, jak dany organizm przechodzi zatrucie, zależy od kilku czynników. Liczą się indywidualna podatność na zakażenie i to, ile skażonej żywności zjedliśmy. Jeżeli dwie osoby jedzą to samo danie, po czym tylko jedna z nich choruje, może wynikać z tego, że w jednej z porcji było znacznie więcej niebezpiecznej toksyny.

Są różne rodzaje zatruć pokarmowych. Jad kiełbasiany to jedna z najgroźniejszych trucizn dla człowieka. Wytwarzają ją beztlenowe bakterie Clostridium botulinum. Zatrucie toksyną jadu typu B przechodzi się najłagodniej, natomiast typ A może doprowadzić do śmierci.

Jak czytamy na portalu, do zatrucia jadem kiełbasianym najczęściej dochodzi po zjedzeniu niewłaściwie przygotowanego lub przechowywanego jedzenia. Statystycznie częściej zdarza się to mężczyznom.

Bakteria rozwija się w zawekowanym mięsie, grzybach, warzywach oraz w mięsnych i rybnych konserwach, puszkowanych zupach. Dla przykładu, w Stanach Zjednoczonych kilka przypadków ciężkich zatruć spowodował produkowany seryjnie czosnek w oliwie.

Najpowszechniejszą przyczyną zakażeń bakteryjnych są odzwierzęce pałeczki jelitowe salmonella, które lekarze wykrywają co roku u ok. 8 tys. osób. Do infekcji u człowieka dochodzi najczęściej przez wypicie wody albo zjedzenie żywności zanieczyszczonej kałem zakażonych zwierząt. Źródłem zakażenia może być również człowiek, jeżeli jest nosicielem pałeczek.

Połowa zatruć pokarmowych spowodowanych salmonellą zdarza się po spożyciu posiłków przygotowanych w domu. Pałeczki rozwijają się w jajkach, mięsie, mleku i jego przetworach – czytamy.

Salmonella obecna jest więc najczęściej w niedogotowanym czy niedosmażonym mięsie, kremach z domowych ciast, naleśnikach z serowym nadzieniem, przechowywanych w niewłaściwej temperaturze sałatkach i wędlinach oraz w przeterminowanych, roztopionych, zamrażanych powtórnie albo produkowanych w niesterylnych warunkach lodach.

Więcej: http://wyborcza.pl/TylkoZdrowie

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus


BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

POLECAMY W PORTALACH