Odkryto nowe enzymy bakteryjne, które rozkładają złożone węglowodany

FARMAKOTERAPIA

Autor: Kopalnia Wiedzy/rynekaptek.pl   24-03-2017, 11:27

Odkryto nowe enzymy bakteryjne, które rozkładają złożone węglowodany Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Nawet pojedyncze bakterie mikrobiomu jelit mogą rozkładać (depolimeryzować) najbardziej złożone węglowodany, dzięki nieznanym dotąd enzymom. Ta wiadomość może doprowadzić do zidentyfikowania nowych sprzyjających zdrowiu pre- i probiotyków.

Głównym źródłem składników odżywczych dla bakterii z jelita grubego są węglowodany z ludzkiej diety, których nasz organizm nie metabolizuje. Najbardziej złożonym z nich jest roślinny polisacharyd ramnogalakturonan II (RG-II).

Wcześniej uważano, że tylko grupy bakterii mogą metabolizować RG-II. Najnowsze badanie międzynarodowego zespołu wykazało jednak, że pojedyncze Bacteroides thetaiotaomicron z mikrobiomu metabolizują RG-II dzięki glukozydazom.

Autorzy publikacji z pisma Nature podkreślają, że bakterie metabolizujące RG-II mają kilka genów białek, których funkcji wcześniej nie znano. Teraz okazało się, że 7 z nich koduje właśnie enzymy, które rozkładają wiązania glikozydowe. Każdy z tych 7 enzymów daje podstawy do wyodrębnienia nowej rodziny enzymów. Co więcej, 3 z glukozydaz rozkładają wiązania, które wcześniej wydawały się niepodatne na ataki biologiczne.

Badacze z Uniwersytetu w Newcastle mają nadzieję, że dzięki opisywanemu odkryciu pewnego dnia uda się zidentyfikować nowe sprzyjające zdrowiu pre- i probiotyki.

Więcej: kopalniawiedzy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus


BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH