Dzieci, które jedzą posiłki przy stole wspólnie z rodziną są mniej narażone na otyłość i odżywiają się zdrowiej - twierdzą amerykańscy naukowcy. Ich badania zostały opublikowane w piśmie "Pediatrics".
W pierwszym raporcie obejmującym 17 dotychczasowych badań na ten temat, zespół psychologów z Uniwersytetu Illinios potwierdził, że istnieje wyraźny związek pomiędzy rodzinnym spożywaniem posiłków a wskaźnikiem masy ciała (BMI) dzieci. Raport oparty jest o badania, w których udział wzięło łącznie 183 tys. dzieci i młodzieży w wieku od 2 do 17 lat.
W rodzinach, które przywiązują wagę do wspólnego zasiadania przy stole przynajmniej trzy razy w tygodniu, dzieci są o 12 proc. mniej narażone na otyłość, o 20 proc. rzadziej konsumują tzw. śmieciowe jedzenie, a o 24 proc. częściej jedzą warzywa. Co więcej, w grupie tej o 35 proc. rzadziej występuje problem jedzenia kompulsywnego - informuje autorka raportu Amber Hammons.
Jednocześnie podkreśla ona, że badania mają charakter obserwacyjny, nie eksperymentalny, niemniej jednak zachęca zabieganych rodziców do częstszego spożywania posiłków razem z dziećmi.
Nadzorowanie nawyków żywieniowych może bowiem uchronić je przed wieloma poważnymi zaburzeniami zdrowia fizycznego i psychicznego związanymi z nadwagą i otyłością.
Z danych Amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom wynika, że w ciągu ostatnich trzech dekad odsetek otyłych dzieci w USA potroił się, osiągając blisko 20 proc. Problem ten jednak w coraz większym stopniu dotyczy także krajów rozwijających się.
Newsletter
Rynek Aptek: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Aptek na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych