Słaba flora jelitowa może sprzyjać COVID-19

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/ rynekaptek.pl   14-01-2021, 15:02

Słaba flora jelitowa może sprzyjać COVID-19 Tzw. zachodnia dieta m.in. ze względu na małe ilości błonnika sprzyja zaburzeniom mikrobiomu (fot. Pixabay)

U osób z zaburzoną florą jelitową bakteryjną jelit zakażenie SARS-CoV2 częściej ma ostry przebieg. Naukowcy ostrzegają, że tego typu kłopotom sprzyja zachodnia dieta.

Badania osób, które przeszły COVID-19 wskazują, że oprócz typowych objawów nierzadko dochodzi do uszkodzeń wątroby, nerek, serca czy śledziony, a nawet układu trawiennego. Spora część hospitalizowanych pacjentów cierpi przy tym na biegunkę, nudności i wymioty. To sugeruje, że wirus działający w układzie trawiennym nasila przebieg choroby.

Mając to na uwadze zespół z Uniwersytetu Korei w Seulu przeanalizował wyniki badań wskazujących, że słaby stan jelit pogarsza prognozę przy COVID-19.

Po tej analizie naukowcy doszli do wniosku, że zaburzenia i związana z nimi nieszczelność jelit mogą nasilać przebieg choroby, pozwalając wirusowi na dostęp do powierzchni układu pokarmowego i organów wewnętrznych. Organy te tymczasem są wrażliwe na zakażenie, ponieważ na ich komórkach znajduje się duża ilość wykorzystywanych przez koronawirusa receptorów.

Badacze szczególną uwagę zwracają uwagę na jelitowy mikrobiom, czyli mieszkające w układzie pokarmowym mikroorganizmy.

- Wydaje się, że istnieje wyraźny związek między zaburzonym mikrobiomem jelit i ciężkim przebiegiem COVID-19 - donosi dr Heenam Stanley Kim, współautor pracy opublikowanej w piśmie "mBio".

Na przykład w badaniach pacjentów z Singapuru u połowy ochotników znaleziono koronawirusa w odchodach, jednak tylko 50 proc. z nich miało objawy ze strony układu pokarmowego.

Stan jelit może tutaj ogrywać istotną rolę - domyślają się koreańscy naukowcy.

Co więcej, wiele nowych badań wykazało zmniejszoną różnorodność bakterii w próbkach pobranych od pacjentów z COVID-19. Wykrywano też mniejszą ilość pożytecznych bakterii, a zwiększoną - szkodliwych. Część bakterii, których było zbyt mało produkuje maślan - związek dla utrzymania szczelności jelita. Nierównowaga mikrobiologiczna w jelitach - zdaniem naukowców - prawdopodobnie ułatwia więc wirusom dostęp do wyściełającego jelita nabłonka.

Badacze zwracają też uwagę, że wiele chorób, które predysponują do ciężkiej postaci COVID-19, także ma związek z zaburzoną florą jelitową. Wymieniają w tym miejscu nadciśnienie, cukrzycę i otyłość.

comments powered by Disqus

POLECAMY W PORTALACH