Substancja przyspiesza proces zdrowienia pacjentów z covid

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP   26-04-2021, 11:23

Substancja przyspiesza proces zdrowienia pacjentów z covid Laktoferyna jest analizowana niezwykle intensywnie przez badaczy z całego świata, także w kontekście covid (fot. Pixabay)

U pacjentów, u których wykryto zakażenie koronawirusem, podawanie laktoferyny przyspieszało proces ich zdrowienia do 4-5 dni, natomiast objawy zakażenia łagodniały.

W minionym roku pojawiły się nie tylko wyczekiwane szczepionki przeciwko COVID-19, ale również obszerne badania o składnikach wspierających odporność.

Wśród nich znalazła się laktoferyna, która posiada udowodnione właściwości hamujące lub stymulujące aktywność układu odpornościowego.

Substancja przyspiesza proces zdrowienia
Laktoferyna jest analizowana niezwykle intensywnie przez badaczy z całego świata. Na jej temat powstało ponad 9000 publikacji, a w 2020 roku zarejestrowano 5 różnych badań klinicznych. Jedno z nich zostało już zakończone, a obserwacje grupy badaczy z Hiszpanii są szczególnie interesujące.

Wykazały bowiem, że u pacjentów, u których wykryto zakażenie koronawirusem, podawanie tego składnika doustnie - oraz pomocniczo w sprayu do nosa i aerozolu - przyspieszało proces ich zdrowienia do 4-5 dni, natomiast objawy zakażenia łagodniały. Publikacje z ostatnich miesięcy przybliżają nas do odpowiedzi dlaczego.

Poznany mechanizm działania
Przełomowym odkryciem w lutym 2021 roku były wyniki badania wyjaśniające w jakim mechanizmie laktoferyna może regulować odpowiedź układu odpornościowego na zakażenie wirusem SARS-CoV2.

Grupa włoskich badaczy wykazała, że białko to nie tylko wspiera właściwą odpowiedź immunologiczną w przypadku kontaktu z wirusem Sars-CoV-2, ale również wpływa na korzystny profil cytokin wytwarzanych w trakcie infekcji, co może pomagać w wyciszeniu tzw. „burzy cytokinowej”.

Ponadto, zdobyte w trakcie pandemii doświadczenia wykazały, że wirus SARS-CoV-2 prowadzi do uszkodzenia czerwonych krwinek i zwiększenia poziomu wolnego żelaza. To wolne żelazo jest czynnikiem nasilającym rozwój stanu zapalnego oraz powoduje nadmierną krzepliwość krwi.

Laktoferyna naturalnym immunomodulatorem
Laktoferyna to naturalnie występujące białko m.in. w mleku kobiecym, łzach czy ślinie. Jest wytwarzana i gromadzona w komórkach układu odpornościowego, a jej uwalnianie wzrasta nawet 30-krotnie podczas infekcji wirusowych lub bakteryjnych.

Jest ona naturalnym immunomodulatorem, a to oznacza, że jednocześnie wykazuje właściwości hamujące lub stymulujące aktywność układu odpornościowego. Laktoferyna stanowi pierwszą i najszybciej reagującą linię obrony organizmu przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi wynikającymi z przeziębienia.

- Laktoferyna jest ważnym białkiem produkowanym przez komórki odpornościowe. Wiąże żelazo, przez co ma silne właściwości immunomodulacyjne i przeciwdrobnoustrojowe. Jest elementem wrodzonego układu odporności, działa jak "mina przeciwpiechotna" niszcząca patogen, bez względu na to czy jest to wirus czy bakteria. 

Efekt immunomudulacyjny laktoferyny
- Istnieją dowody na to, że laktoferyna wiąże się z różnymi receptorami, w tym receptorem ACE-2, który wykorzystuje koronawirus podczas inwazji ludzkiego organizmu. W tym kontekście, laktoferyna jest rozpatrywana jako terapia wspomagająca w COVID-19. Należy jednak podkreślić, że to wyniki badań klinicznych dadzą nam ostateczną odpowiedź dotyczącą jej ewentualnej efektywności - podkreśla dr Paweł Grzesiowski. 

W Polsce temat potencjału laktoferyny zgłębia Laboratorium Immunobiologii w IITD PAN we Wrocławiu. Zespół prof. Zimeckiego w przeprowadzonych badaniach klinicznych wykazał korzystny efekt immunomudulacyjny laktoferyny już w zakresie dawek od 10 do 50 mg w różnych schematach badawczych.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

POLECAMY W PORTALACH