
U pacjentów, u których wykryto zakażenie koronawirusem, podawanie laktoferyny przyspieszało proces ich zdrowienia do 4-5 dni, natomiast objawy zakażenia łagodniały.
W minionym roku pojawiły się nie tylko wyczekiwane szczepionki przeciwko COVID-19, ale również obszerne badania o składnikach wspierających odporność.
Wśród nich znalazła się laktoferyna, która posiada udowodnione właściwości hamujące lub stymulujące aktywność układu odpornościowego.
Substancja przyspiesza proces zdrowienia
Laktoferyna jest analizowana niezwykle intensywnie przez badaczy z całego świata. Na jej temat powstało ponad 9000 publikacji, a w 2020 roku zarejestrowano 5 różnych badań klinicznych. Jedno z nich zostało już zakończone, a obserwacje grupy badaczy z Hiszpanii są szczególnie interesujące.
Wykazały bowiem, że u pacjentów, u których wykryto zakażenie koronawirusem, podawanie tego składnika doustnie - oraz pomocniczo w sprayu do nosa i aerozolu - przyspieszało proces ich zdrowienia do 4-5 dni, natomiast objawy zakażenia łagodniały. Publikacje z ostatnich miesięcy przybliżają nas do odpowiedzi dlaczego.
Poznany mechanizm działania
Przełomowym odkryciem w lutym 2021 roku były wyniki badania wyjaśniające w jakim mechanizmie laktoferyna może regulować odpowiedź układu odpornościowego na zakażenie wirusem SARS-CoV2.
Grupa włoskich badaczy wykazała, że białko to nie tylko wspiera właściwą odpowiedź immunologiczną w przypadku kontaktu z wirusem Sars-CoV-2, ale również wpływa na korzystny profil cytokin wytwarzanych w trakcie infekcji, co może pomagać w wyciszeniu tzw. „burzy cytokinowej”.
Ponadto, zdobyte w trakcie pandemii doświadczenia wykazały, że wirus SARS-CoV-2 prowadzi do uszkodzenia czerwonych krwinek i zwiększenia poziomu wolnego żelaza. To wolne żelazo jest czynnikiem nasilającym rozwój stanu zapalnego oraz powoduje nadmierną krzepliwość krwi.
Laktoferyna naturalnym immunomodulatorem
Laktoferyna to naturalnie występujące białko m.in. w mleku kobiecym, łzach czy ślinie. Jest wytwarzana i gromadzona w komórkach układu odpornościowego, a jej uwalnianie wzrasta nawet 30-krotnie podczas infekcji wirusowych lub bakteryjnych.
Jest ona naturalnym immunomodulatorem, a to oznacza, że jednocześnie wykazuje właściwości hamujące lub stymulujące aktywność układu odpornościowego. Laktoferyna stanowi pierwszą i najszybciej reagującą linię obrony organizmu przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi wynikającymi z przeziębienia.
- Laktoferyna jest ważnym białkiem produkowanym przez komórki odpornościowe. Wiąże żelazo, przez co ma silne właściwości immunomodulacyjne i przeciwdrobnoustrojowe. Jest elementem wrodzonego układu odporności, działa jak "mina przeciwpiechotna" niszcząca patogen, bez względu na to czy jest to wirus czy bakteria.
Efekt immunomudulacyjny laktoferyny
- Istnieją dowody na to, że laktoferyna wiąże się z różnymi receptorami, w tym receptorem ACE-2, który wykorzystuje koronawirus podczas inwazji ludzkiego organizmu. W tym kontekście, laktoferyna jest rozpatrywana jako terapia wspomagająca w COVID-19. Należy jednak podkreślić, że to wyniki badań klinicznych dadzą nam ostateczną odpowiedź dotyczącą jej ewentualnej efektywności - podkreśla dr Paweł Grzesiowski.
W Polsce temat potencjału laktoferyny zgłębia Laboratorium Immunobiologii w IITD PAN we Wrocławiu. Zespół prof. Zimeckiego w przeprowadzonych badaniach klinicznych wykazał korzystny efekt immunomudulacyjny laktoferyny już w zakresie dawek od 10 do 50 mg w różnych schematach badawczych.
Newsletter
Rynek Aptek: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Aptek na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych