Suplementacja witaminy D u osób starszych pomoże zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP   09-07-2021, 19:10

Suplementacja witaminy D u osób starszych pomoże zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego Suplementacja witaminy D u osób starszych pomoże zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego (fot. Pixabay)

Mniejsza ekspozycja na promieniowanie UVB może obniżać poziom witaminy D w organizmie. Zaś niedobór witaminy D jest związany z większym ryzykiem rozwoju raka jelita grubego.

Nieodpowiedni poziom ekspozycji na promieniowanie UVB ze słońca może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju raka jelita grubego, szczególnie w starszych grupach wiekowych - dowiedli badacze z Kalifornii po analizie danych pochodzących ze 186 krajów.

Wyniki swoich ustaleń opisali na łamach "BMC Public Health" (DOI: 10.1186/s12889-021-11089-w).

Niższa ekspozycja na UVB była istotnie skorelowana z wyższymi wskaźnikami raka jelita grubego

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego (USA) zbadali możliwe powiązania między globalnym poziomem promieniowania UVB w 2017 roku a częstością występowania raka jelita grubego w różnych krajach i grupach wiekowych w roku 2018.

Stwierdzili, że niższa ekspozycja na UVB była istotnie skorelowana z wyższymi wskaźnikami raka jelita grubego we wszystkich grupach wiekowych (do ponad 75 lat) u osób mieszkających w 186 krajach objętych badaniem.

Po uwzględnieniu innych czynników, takich jak pigmentacja skóry, oczekiwana długość życia i palenie papierosów, wyliczyli, że związek pozostaje istotny dla osób w wieku powyżej 45 lat.

Korzyści z korygowania stężenia witaminy D3

Autorzy sugerują, że mniejsza ekspozycja na promieniowanie UVB może obniżać poziom witaminy D w organizmie. Tymczasem już wcześniej udowodniono, że niedobór witaminy D jest związany z większym ryzykiem rozwoju raka jelita grubego. Według naukowców przyszłe badania powinny skupić się bezpośrednio na potencjalnych korzyściach korygowania stężenia witaminy D3 w celu profilaktyki wspomnianego powyżej rodzaju nowotworu, zwłaszcza w starszych grupach wiekowych.

- Różnice w ekspozycji na światło UVB odpowiadały za dużą zmienność, jaką zaobserwowaliśmy w częstości występowania raka jelita grubego, szczególnie u osób powyżej 45 roku życia - mówi współautor badania dr Raphael Cuomo.

- Dlatego, choć są to na razie przypuszczenia oparte na wstępnych dowodach, może się zdarzyć, że suplementacja witaminy D u osób starszych pomoże zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego.

Krajami o najniższym wskaźniku UVB w badaniu były Norwegia, Dania i Kanada

Na potrzeby badania autorzy wykorzystali szacunki UVB pozyskiwane z sondy kosmicznej NASA EOS Aura oraz dane dotyczące zachorowalności na raka jelita grubego z bazy Global Cancer (GLOBOCAN).

Zebrali również informacje dotyczące pigmentacji skóry uczestników, oczekiwanej długości życia, palenia tytoniu, ozonu stratosferycznego (naturalnie występującego gazu, który filtruje promieniowanie słoneczne) i innych czynników, które mogą wpływać na zdrowie z wcześniejszej literatury i baz danych.

Krajami o najniższym wskaźniku UVB w badaniu były Norwegia, Dania i Kanada, a o najwyższym: Zjednoczone Emiraty Arabskie, Sudan, Nigeria i Indie.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

POLECAMY W PORTALACH