Terapia fagowa zamiast antybiotykoterapii?

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/ rynekaptek.pl   22-05-2017, 08:23

Terapia fagowa zamiast antybiotykoterapii? Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Terapia fagowa to obiecująca alternatywa dla antybiotyków w leczeniu infekcji wywołanych przez groźne patogeny.

I chociaż bakterie stają się odporne na zastosowane fagi, to mogą pozostać mniej zjadliwe, czyli mniej chorobotwórcze. Naukowcy chcą to sprawdzić.

Trzy grupy badawcze: z Wrocławia, Neapolu i Belfastu jednoczą siły, żeby kompleksowo ocenić czy leczenie fagami rzeczywiście w każdym przypadku, jeśli nie niszczy, to przynajmniej osłabia zjadliwe drobnoustroje.

Te badania mogą okazać się ważnym kierunkiem poszukiwań w czasach, gdy bakterie stają się coraz częściej oporne na działanie antybiotyków. Np. według raportu European Center for Disease Prevention and Control (ECDC) Polska znajdujemy się w gronie krajów, w których bakterie wykazują szczególnie wysoką oporność na leczenie. Na dotychczasowe antybiotyki oporne stają się bakterie wywołujące m.in. zapalenie płuc,infekcje opon mózgowych, dróg moczowych i kości.

Wśród bakterii wysokiego ryzyka są: pałeczka okrężnicy (E. coli), pałeczka zapalenia płuc (Klebsiella pneumoniae), pałeczka ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa), Acinetobacter, dwoinka zapalenia płuc (Streptococcus pneumoniae) oraz paciorkowiec kałowy (Enterococcus faecalis).

- Badania kliniczne wskazują, że leczenie fagami jest skuteczne. Niestety, efekty terapii nie zawsze są przewidywalne ze względu na takie czynniki, jak różna lokalizacja zakażenia, rodzaj zastosowanego faga, rodzaj i stan populacji bakterii - tłumaczy prof. Zuzanna Drulis-Kawa z Uniwersytetu Wrocławskiego.

Podkreśla, że efekty uboczne wygenerowanej oporności na faga w trakcie terapii nie są znane. Nie wiadomo, czy bakterie oporne na fagi będą wykazywać zwiększoną lub zmniejszoną wirulencję. Zbadać należy ich tolerancję na antybiotyki i sprawdzić, czy może będą miały tendencję do wchodzenia w fazę spoczynku lub formy przetrwałe.

Wirulencja to inaczej zjadliwość, zdolność drobnoustrojów do wywoływania zmian chorobowych w organizmach żywych. Naukowcy stawiają hipotezę, że nawet jeśli bakteria zmutuje i stanie się oporna na fagi, to jest prawdopodobne, że będzie mniej chorobotwórcza, a zatem bardziej wrażliwa na mechanizmy obronne układu immunologicznego.

comments powered by Disqus


BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH