
Uczeni z University of Birmingham i Norwich Research Park odkryli, że za sprawą obecnego w płynach do mycia naczyń triclosanu pojawiły się nowe szczepy bakterii, które są odporne na antybiotyki.
Naukowcy swoje badania opublikowali w Journal of Antimicrobial Chemotherapy.
Triclosan jest środkiem grzybobójczym i bakteriostatycznym. Jest używany najczęściej w płynach do mycia naczyń, antybakteryjnych mydłach, dezodorantach, pastach do zębów, kosmetykach, tkaninach antybakteryjnych, plastikach i innych produktach. Wykorzystuje się go w higienie szpitalnej. Mutacja zmienia DNA w komórce bakterii, przez co rozwija się odporność bakterii na silne antybiotyki chinolony.
Uczeni uważają, że codzienne sięganie po środki czystości zawierające triclosan może doprowadzić do zwiększonej oporności na chinolony. Podkreślają też, że zwykłe mydło nie ustępuje pod względem skuteczności środkom czystości zawierającym triclosan.
Więcej: pl.sputniknews.com
Newsletter
Rynek Aptek: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Aptek na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych