
Osoby z wysokim poziomem “dobrego” cholesterolu HDL o dużych cząsteczkach mają zwiększone ryzyko zawału mięśnia sercowego. Tylko małe cząsteczki HDL są faktycznie związane ze zmniejszonym ryzykiem zawału – informują naukowcy na łamach “Metabolism: Clinical and Experimental”.
Cząsteczki HDL sprawniej przenoszą cholesterol do wątroby, dzięki czemu można go skuteczniej wyeliminować. - Jeśli musimy coś zrobić w odniesieniu do HDL, to jest to zwiększenie liczby drobnych cząsteczek, czyli takich, które właściwie pełnią funkcję eliminacji cholesterolu, takich, które naprawdę przenoszą go do wątroby w celu usunięcia i nie pozwalają na jego gromadzenie się w tętnicach i powodowanie chorób sercowo-naczyniowych - zaznaczył dr Álvaro Hernáez, badacz Hospital Clínic-IDIBAPSi CIBER on Obesity and Nutrition.
Obecnie nie ma leków, które podnoszą poziom dobrego cholesterolu i zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia.
- To badanie wskazuje na nowe potencjalne cele terapeutyczne dotyczące chorób sercowo-naczyniowych, w tym kilka genów związanych z jakościowymi aspektami cząsteczek HDL, które mogą przyczyniać się do profilaktyki sercowo-naczyniowej - podsumował dr Albert Prats, badacz w dziedzinie epidemiologii i genetyki układu sercowo-naczyniowego z Hospital del Mar-IMIM i pierwszy autor badania.
Newsletter
Rynek Aptek: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Aptek na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych