
Kwas askorbinowy (witamina C) poprzez zakłócenie przebiegu glikolizy w mitochondriach hamuje rozwój komórek rakowych, informują badacze na łamach czasopisma "Oncotarget".
Naukowcy z Uniwersytetu Salford (W. Brytania) testowali skuteczność różnych substancji w zapobieganiu rozwojowi raka.
W tym celu obserwowali, czy lek kliniczny stiripentol, leki eksperymentalne: aktynonina, FK866 i 2-DG, oraz trzy naturalne substancje: kwas kawowy (CAPE), sylibinina i kwas askorbinowy są w stanie zaburzyć metabolizm komórek rakowych i w ten sposób zahamować ich procesy żywienia i rozmnażania.
Wykazali, że leki - aktynonina i FK866 - posiadały najsilniejsze właściwości przeciwnowotworowe. Aczkolwiek naturalne substancje także nie pozostawały bez wpływu na rozwój raka.
Badacze udowodnili na przykład, że witamina C jest dziesięć razy bardziej skuteczna w powstrzymywaniu wzrostu komórek rakowych niż eksperymentalny lek 2-DG.
Okazało się, że kwas askorbinowy zakłóca w komórkach nowotworowych przebieg glikolizy, czyli procesu umożliwiającego przekształcenie cząsteczek glukozy w potrzebną do życia energię.
"Szukaliśmy sposobu na powstrzymanie komórek rakowych poprzez wykorzystanie naturalnych substancji, takich jak sylibinina (flawonoid uzyskiwany z ostropestu plamistego - przyp. PAP), czy CAPE (związek zawarty w miodzie - przyp. PAP). Największe emocje wzbudziła w nas jednak witamina C" - komentuje współautor badania dr Michael P. Lisanti.
"Witamina C jest tania, naturalna, nietoksyczna i łatwo dostępna, więc uczynienie z niej potencjalnej broni w walce z rakiem byłoby znaczącym krokiem naprzód" - dodaje badacz
Newsletter
Rynek Aptek: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Aptek na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych