
Jedzenie może utrudniać lub ułatwiać wchłanianie się substancji czynnej leków. Przy stosowaniu preparatów na nadciśnienie tętnicze warto wiedzieć, jakie produkty spożywcze obniżają ich działanie.
Dr Anna Staniszewska, specjalista ds. farmakologii, prezes Fundacji Obywatele Zdrowo Zaangażowani, wskazuje w portalu wyborcza.pl, że nie powinno się łączyć niektórych leków na nadciśnienie tętnicze z czosnkiem, ponieważ może on nasilać działanie hipotensyjne (prowadzące do niedociśnienia) leku i prowadzić do omdlenia.
W interakcję z lekami na nadciśnienie może wchodzić także mięta, która powoduje wzrost stężenia leku, przez co działa on silniej, może dojść do nadmiernego obniżenia ciśnienia i pogorszenia samopoczucia.
Dr Staniszewska tłumaczy również, że podobnie wygląda sytuacja z żurawiną. Spożywanie jej w sytuacji, gdy w leczeniu stosuje się leki należące do antagonistów wapnia, także grozi hipotensją.
Więcej: http://wyborcza.pl/
Newsletter
Rynek Aptek: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Aptek na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych