Z jakimi produktami lepiej nie łączyć leków na nadciśnienie

FARMAKOTERAPIA

Autor: wyborcza.pl/rynekaptek.pl   04-08-2017, 11:23

Z jakimi produktami lepiej nie łączyć leków na nadciśnienie Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Jedzenie może utrudniać lub ułatwiać wchłanianie się substancji czynnej leków. Przy stosowaniu preparatów na nadciśnienie tętnicze warto wiedzieć, jakie produkty spożywcze obniżają ich działanie.

Dr Anna Staniszewska, specjalista ds. farmakologii, prezes Fundacji Obywatele Zdrowo Zaangażowani, wskazuje w portalu wyborcza.pl, że nie powinno się łączyć niektórych leków na nadciśnienie tętnicze z czosnkiem, ponieważ może on nasilać działanie hipotensyjne (prowadzące do niedociśnienia) leku i prowadzić do omdlenia.

W interakcję z lekami na nadciśnienie może wchodzić także mięta, która powoduje wzrost stężenia leku, przez co działa on silniej, może dojść do nadmiernego obniżenia ciśnienia i pogorszenia samopoczucia.

Dr Staniszewska tłumaczy również, że podobnie wygląda sytuacja z żurawiną. Spożywanie jej w sytuacji, gdy w leczeniu stosuje się leki należące do antagonistów wapnia, także grozi hipotensją.

Więcej: http://wyborcza.pl/

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

POLECAMY W PORTALACH