
Osoby z ograniczoną zdolnością do odczuwania smaku wybierają słodsze i bardziej kaloryczne pokarmy, co przekłada się na ich większą skłonność do otyłości - dowodzą naukowcy z Cornell University (USA).
- Odkryliśmy, że im bardziej osłabiona jest zdolność odczuwania smaku słodkiego, tym bogatsze w cukier pokarmy wybieramy - mówi prof. Robin Dando, ekspert ds. żywienia na Cornell University w stanie Nowy Jork.
Wyniki badania zostały opublikowane na łamach pisma "Appetite"
Dietetycy, naukowcy i lekarze już dawno podejrzewali, że istnieje związek pomiędzy zmniejszoną wrażliwością na smaki a otyłością. Jednak nikt dotąd nie sprawdził, czy upośledzenie zmysłu smaku wpływa na apetyt i rodzaj przyjmowanych pokarmów.
Zespół po kierunkiem prof. Dando postanowił to zbadać. W tym celu naukowcy "wyciszyli" kubki smakowe (odwracalnie i tymczasowo) uczestników badania, a następnie podawali im do spożycia próbki pokarmów o różnych stężeniach cukru.
W celu "uśpienia" zmysłu smaku uczestnicy wypijali napar z zioła Gymnema sylvestre, który ma zdolność do czasowego blokowania receptorów odpowiedzialnych za odczuwanie smaku słodkiego. Wcześniej podzielono ich na kilka grup, z których każda spożywała napar o różnym stężeniu zioła.
W kolejnym etapie eksperymentu podawano im produkty o różnych stężeniach cukru oraz mdłe koktajle, które mieli sobie dosłodzić według uznania.
Okazało się, że osoby, u których doszło do upośledzenia smaku, zaczęły preferować wyższe stężenia cukru, niż pozostali.
- Tymczasem niektóre badania wskazują, że otyłość może powodować obniżenie postrzeganej intensywności smaków. Jeśli więc u osoby z nadwagą lub otyłej dojdzie dodatkowo do pogorszenia zmysłu smaku, to, zgodnie z uzyskanymi przez nas wynikami, może ona zacząć szukać bardziej intensywnych bodźców, aby osiągnąć satysfakcję. Inaczej mówiąc: zacznie słodzić więcej - wyjaśnia prof. Dando.
- To może wpłynąć na jej nawyki żywieniowe, które w efekcie mogą doprowadzić do jeszcze większych problemów z wagą - dodaje.
Jak wykazało badanie, w przypadku popularnych, słodkich napojów bezalkoholowych osoby z 20-procentowym upośledzeniem zdolności odczuwania smaku słodkiego potrzebowały dodatkowej łyżeczki cukru w celu osiągnięcia optymalnego poziomu słodyczy.
- Biorąc pod uwagę otrzymane przez nas wyniki należy stwierdzić, że zaburzenia smaków są ważnym czynnikiem rozwoju otyłości oraz jej zapobiegania - podsumowuje Dando.
Newsletter
Rynek Aptek: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Aptek na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych