Białka mogą służyć jako narzędzia w przetwórstwie żywności, diagnostyce molekularnej lub produkcji leków.
- Nasz zespół stara się precyzyjnie określić mechanizm stabilizacji białek przez osmolity. Poza aspektem czysto poznawczym, ważnym elementem naszej pracy jest także aspekt praktyczny. Zbadaliśmy wiele osmolitów, które wykazują różne właściwości: w zależności od rodzaju i stężenia mogą one modyfikować temperaturę denaturacji białka, zdolność do agregacji oraz zwiększać, bądź zmniejszać stopień odwracalności tych procesów - wylicza badacz.
Wyjaśnia, że osmolity mogą zwiększyć wytrzymałość białek na niekorzystne warunki zewnętrzne oraz przedłużyć czas, w którym ich aktywność jest utrzymana na stałym poziomie, czyli czas przydatności do użycia. Stosowanie osmolitów może się więc potencjalnie przełożyć na zwiększenie wydajności produkcji różnych białek przez firmy biotechnologiczne, w tym także białek o znaczeniu farmakologicznym - obecnie są to głównie różnego rodzaju przeciwciała.
Zapytany o możliwość wykorzystania wyników badań w gospodarce deklaruje, że chętnie podejmie współpracę z przedsiębiorstwem, które byłoby zainteresowane uzyskanymi rezultatami.
Badania Piotra Bruździaka mogą się przyczynić do zwiększenia wydajności produkcji z wykorzystaniem enzymów, zwiększania stabilności białek o znaczeniu farmakologicznym. Mogą być zastosowane także do modyfikacji aktywności, specyficzności i wydajności enzymów służących za narzędzia biologii i diagnostyki molekularnej.
Newsletter
Rynek Aptek: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Aptek na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych