
Ekspozycja na popularnie występujące związki per- i polifluoroalkilowe (PFAS) może zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 1 i celiakii u dzieci – wynika z badań opublikowanych w piśmie „Environment International”.
Naukowcy z Uniwersytetu w Örebro (Szwecja) ustalili, że substancje PFAS już na etapie prenatalnym wpływają na metabolizm lipidów i zwiększają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 1. Równolegle prowadzone badania wykazały, że zwiększają one także ryzyko celiakii, choroby spowodowanej nietolerancją glutenu.
W badaniach uczestniczyły kobiety w ciąży narażone na działanie różnych poziomów PFAS, które przenikały przez łożysko, oraz ich dzieci.
Zarówno cukrzyca typu 1, jak i celiakia są chorobami autoimmunologicznymi, podczas których układ odpornościowy atakuje komórki własnego organizmu.
PFAS to około 5000 substancji o szerokim zastosowaniu. Występują m.in. w opakowaniach fast foodów, wodoodpornych ubraniach, nieprzywierających powłokach garnków czy odpornych na zabrudzenia meblach.
- Część dzieci posiada genetyczne predyspozycje do rozwoju cukrzycy typu 1, jednak choroba rozwija się jedynie u około jednej dziesiątej z nich. Oczywiste jest, że rolę odgrywają tu czynniki środowiskowe, takie jak infekcje wirusowe czy sposób odżywiania - zauważają badacze.
- Ekspozycja na te szkodliwe związki na wczesnym etapie życia i w okresie prenatalnym może częściowo wyjaśniać częstotliwość występowania tych chorób w krajach rozwiniętych i może być związana z innymi zagrożeniami dla zdrowia - komentują autorzy.
Newsletter
Rynek Aptek: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Aptek na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych