
Szwedzcy naukowcy opracowali tabletkę, która pozwala pacjentom wrażliwym na gluten uniknąć niewygodnych objawów. Ma odgrywać ważną rolę w rozwiązaniu problemu nieświadomego lub przypadkowego spożywania minimalnych ilości glutenu.
W badaniu 18 ochotników wrażliwych na gluten otrzymało owsiankę z dwoma rodzajami pokruszonych herbatników z pszenicy zawierających gluten. Jednocześnie przyjmowali oni wysokie lub niskie dawki enzymu AN-PEP, lub pigułkę na placebo – czytamy na portalu abczdrowie.pl.
Stwierdzono, że obie dawki enzymu rozkładają gluten w żołądku i jelicie cienkim. Poziom glutenu w żołądku był niższy o 85 proc. u uczestników, którzy przyjmowali enzym niż u osób w grupie otrzymującej placebo. Enzym obniżył poziom glutenu w dwunastnicy (pierwszej części jelita cienkiego) nawet o 87 proc.
Okazało się, że enzym rozwiązuje problem glutenu ukrytego w pożywieniu lub spożywanego nieświadomie. Może też potencjalnie zmniejszyć skutki uboczne, które pojawiają się po zjedzeniu jego minimalnej ilości.
Więcej: https://portal.abczdrowie.pl/
Newsletter
Rynek Aptek: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Aptek na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych