
Dzięki odpowiedniemu żywieniu można uniknąć ok. 30 proc. różnych chorób, w tym np. cukrzycy, osteoporozy czy chorób układu krążenia - wskazuje Eliana Liotta, współautorka książki "Dieta Smartfood".
- Czym jest dieta "smartfood"?
Lucilla Titta, ekspert ds. żywienia od sześciu lat zajmuje się koordynacją projektu smartfood pod patronatem Europejskiego Instytutu Onkologicznego: Dieta smartfood, to dieta oparta na podstawach naukowych. Istnieją dowody na to, że w pożywieniu obecne są molekuły, które "wchodzą w dialog", czyli oddziaływują na nasze geny. Oznacza to, że mogą one pobudzać geny długiego życia, a stopować geny starzenia. Takie jest ogólne założenie tej diety. Wyróżniamy w niej 20 produktów, które stanowią grupę "longevity" - czyli grupę produktów wpływających na długość naszego życia. Druga grupa to produkty określane mianem "protective", czyli produkty ochronne. W tej grupie znajdują się kategorie produktów np. owoce, warzywa, nasiona oleiste. Jedzenie ich w odpowiedniej częstotliwości i w odpowiednich ilościach mają również wpływ ochronny na nasze zdrowie i życie.
- Dojrzeliśmy do tego, żeby odżywiać się mądrze? Czy można powiedzieć, że dieta smartfood jest złotym środkiem między dietetycznym eliksirem młodości a racjonalnym żywieniem?
Eliana Liotta, dziennikarka "Corriere della Sera": Faktycznie przez lata pojęcie "dieta" zostało wypaczone i jest ono dalekie od tego, czym ona jest w rzeczywistości, czyli sposobem odżywiania się. Z drugiej strony, pamiętajmy, że nadwaga nie jest tylko kwestią estetyczną. Niedopinające się spodnie powodują stres, złe samopoczucie, dyskomfort, ale przede wszystkim jest to istotna kwestia zdrowotna. Nadwaga i otyłość przyczyniają się do wielu chorób.
- Jak ważny, w przypadku zdrowego żywienia, jest przekaz medialny, szczególnie w kontekście licznych, niekiedy sprzecznych informacji dotyczących odżywiania?
E.L.: Mamy ogromną ilość informacji, jak również błędów i pomyłek w nich przekazywanych. Tym bardziej, że każdego roku pojawiają się kolejne modne diety - proteinowe, zgodne z grupą krwi, itd. W zalewie tych informacji umyka nam jedna, najważniejsza - za pomocą odpowiedniego żywienia można uniknąć ok. 30 proc. przeróżnych chorób, w tym: cukrzycy, osteoporozy, chorób układu krążenia.
Newsletter
Rynek Aptek: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Aptek na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych