
Białko znajdujące się głównie w pszenicy zyskało ostatnio bardzo złą sławę. Trudności z koncentracją, dolegliwości jelitowe, senność obarcza się głównie dietą zawierającą gluten. Dlatego diety eliminacyjne zyskały na popularności. Eksperci mają jednak wątpliwości.
Osoby doświadczające niespecyficznych dolegliwości często podejmują próby zastosowania diety eliminacyjnej - pisze portal Rzeczpospolitej.
Okazuje się, że po odstawieniu pieczywa poprawia się samopoczucie, znikają boczki, podnosi się energia i zmniejszają dolegliwości jelitowe. Diagnoza okazała się trafna: nietolerancja glutenu.
Zdaniem ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia dieta bezglutenowa nie jest sposobem na zdrowe życie i nie powinna być powszechnie stosowana przez osoby zdrowe.
Popularyzowany trend może przyczynić się do zachwiania równowagi organizmu. Dieta bezzbożowa pozbawia nas cennego źródła witamin z grupy B, a także błonnika. To na dłuższą metę nie wpływa dobrze na pracę jelit i układ nerwowy. W dłuższej perspektywie całkowite odstawienie produktów zawierających gluten przez osoby zdrowe oddala je od wymarzonej sylwetki.
Jednak, jak wskazują specjaliści, ograniczenie pieczywa i innych produktów zawierających gluten nie jest szkodliwe samo w sobie. To zła diagnoza postawiona na podstawie wypowiedzi publikowanych w internecie może doprowadzić do przeoczenia innych problemów zdrowotnych.
Więcej: www.rp.pl
Newsletter
Rynek Aptek: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Aptek na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych