Eliminacja glutenu to dobry wybór dla organizmu?

PO GODZINACH

Autor: rp.pl/rynekaptek.pl   06-10-2017, 16:03

Eliminacja glutenu to dobry wybór dla organizmu? Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Białko znajdujące się głównie w pszenicy zyskało ostatnio bardzo złą sławę. Trudności z koncentracją, dolegliwości jelitowe, senność obarcza się głównie dietą zawierającą gluten. Dlatego diety eliminacyjne zyskały na popularności. Eksperci mają jednak wątpliwości.

Osoby doświadczające niespecyficznych dolegliwości często podejmują próby zastosowania diety eliminacyjnej - pisze portal Rzeczpospolitej. 

Okazuje się, że po odstawieniu pieczywa poprawia się samopoczucie, znikają boczki, podnosi się energia i zmniejszają dolegliwości jelitowe. Diagnoza okazała się trafna: nietolerancja glutenu.

Zdaniem ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia dieta bezglutenowa nie jest sposobem na zdrowe życie i nie powinna być powszechnie stosowana przez osoby zdrowe.

Popularyzowany trend może przyczynić się do zachwiania równowagi organizmu. Dieta bezzbożowa pozbawia nas cennego źródła witamin z grupy B, a także błonnika. To na dłuższą metę nie wpływa dobrze na pracę jelit i układ nerwowy. W dłuższej perspektywie całkowite odstawienie produktów zawierających gluten przez osoby zdrowe oddala je od wymarzonej sylwetki.

Jednak, jak wskazują specjaliści, ograniczenie pieczywa i innych produktów zawierających gluten nie jest szkodliwe samo w sobie. To zła diagnoza postawiona na podstawie wypowiedzi publikowanych w internecie może doprowadzić do przeoczenia innych problemów zdrowotnych.

Więcej: www.rp.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus


BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH