Jak poradzić sobie ze świątecznym przejedzeniem

PO GODZINACH

Autor: Newseria Lifestyle/rynekaptek.pl   14-04-2017, 12:12

Jak poradzić sobie ze świątecznym przejedzeniem Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Zgodnie z polską tradycją, na stołach w czasie Świąt Wielkanocnych króluje żurek, faszerowane jajka, biała kiełbasa czy pasztety. O tym, jak przeciwdziałać świątecznemu przejedzeniu opowiada mgr farm. Joanna Żarnowska.

Tradycyjna, wielkanocna kuchnia obfituje w ciężkostrawne posiłki. Dlatego, aby nieco zniwelować ich działanie na nasz układ pokarmowy, warto dodać do nich przyprawy, które zmniejszają ryzyko ewentualnych dolegliwości trawiennych. Takie działanie mają między innymi majeranek, kminek, rozmaryn, anyż, imbir czy oregano – czytamy artykule Newserii Lifestyle.

Można także sięgnąć po wywar z zioła o nazwie babka płesznik. Wypity kilkanaście minut przed posiłkiem sprawi, że szybciej odczujemy uczucie sytości a dzięki temu, zjemy mniej.

- Nasiona babki płesznik są zbliżone wyglądem do siemienia lnianego. Po ich zaparzeniu w wodzie, powstaje charakterystyczna, podobna w konsystencji do kleiku substancja. Warto ją stosować nie tylko jako środek do zmniejszenia łaknienia. Roślina ta zawiera w sobie dużo zdrowego błonnika, białka i steroli - doradza mgr farm. Joanna Żarnowska.

Jak wskazuje farmaceutka, jednym z najczęściej wybieranych przez Polaków, naturalnych lekarstw na problemy trawienne jest mięta: - Wywar z tej rośliny ma działanie rozkurczające i pozwala zniwelować nieprzyjemne wzdęcia oraz niestrawność.

W walce z niestrawnością skuteczne okazują się także takie zioła jak rumianek czy koper włoski, jak również specjalnie przygotowane mieszanki ziół, jakie można kupić w aptece.

Mniej znaną, jednak równie skuteczną rośliną jest też karczoch. Jak uzasadnia farmaceutka, suszony liść tej rośliny, w postaci naparu sprawdza się w walce z uczuciem ciężkości wielkanocnych posiłkach.

- Aby przyspieszyć proces trawienia posiłków, dobrze jest sięgnąć po korzeń czarnej rzodkwi. Znajdziemy go w postaci suszu do zaparzania, bądź jako jeden z głównych składników suplementów wspierających procesy trawienne – tłumaczy.

Więcej: https://lifestyle.newseria.pl/

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

POLECAMY W PORTALACH