Jeśli jeść owoce i warzywa, to te o intensywanych barwach

PO GODZINACH

Autor: PAP/rynekaptek.pl   02-08-2017, 14:11

Jeśli jeść owoce i warzywa, to te o intensywanych barwach Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Owoce i warzywa o intensywnych barwach, zwłaszcza rzodkiewki, papryki, truskawki czy borówki zapewniają organizmowi najwięcej składników odżywczych - wskazała dietetyk i technolog żywienia Urszula Bulanda.

- Istnieje jedna ważna zasada, którą powinniśmy się kierować podczas zakupu sezonowych warzyw i owoców. Im intensywniejszy kolor owocu, im bardziej fioletowy, czerwony czy zielony, tym więcej wartości odżywczych w sobie zawiera i jeszcze korzystniej wpłynie na nasze samopoczucie i wygląd - powiedziała Urszula Bulanda.

Jak podkreśliła, sezonowe owoce i warzywa mają wiele zalet, a jedną z nich jest ogromny potencjał antyoksydacyjny witamin A, C i E, które przede wszystkim wspomagają walkę z wolnymi rodnikami.

- Papryka i czarna porzeczka zwiększają odporność na niepożądane ustroje. Banany, jabłka czy borówki pomogą, gdy odczuwamy zmęczenie i potrzebujemy skutecznego zastrzyku energii. Na urodę, jędrność skóry, estetyczny wygląd paznokci czy włosów wpływa truskawka, zwana owocem piękności, czy rzodkiewka będąca bombą witaminową - powiedziała dietetyk.

Zdaniem Urszuli Bulandy owoce i warzywa sezonowe mają zdecydowaną przewagę nad tymi niesezonowymi.

- Kluczowe jest tutaj pominięcie procesu przechowywania. Podczas magazynowania produkty te tracą wiele swoich wartości odżywczych, rozkłada się skrobia, pektyny, powstają niekorzystne cukry proste, zmniejsza się jędrność owoców i warzyw. Na przykład w efekcie długiego przechowywania kapusty znajdująca się w niej witamina C redukuje się nawet w 20 proc., a w ziemniakach jest to wynik rzędu 70 proc. Truskawka zjedzona teraz też będzie bardziej wartościowa niż ta zjedzona poza sezonem - podkreśliła.

Dietetyczka przypomina, że owoce i warzywa można spożywać w różnej postaci.

- Istnieje szereg sposobów, dzięki którym przemycimy do naszej diety owocowo-warzywną armię niemal niezauważalnie, wypełniając zalecane 5 porcji tych produktów dziennie - podkreśliła Urszula Bulanda.

Zwróciła także uwagę, żeby do każdego posiłku dodawać choć jedno warzywo lub owoc

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

POLECAMY W PORTALACH