
Zdaniem brytyjskich naukowców, picie kawy, w tym również bezkofeinowej, zapobiega wystąpieniu nowotworu wątroby - czytamy na stronie "Rz".
Brytyjscy uczeni z Uniwersytetu w Edynburgu i Uniwersytetu w Southampton przeanalizowali dane z 26 badań, w których wzięło udział ponad 2,25 mln uczestników. Na tej podstawie sformułowali wniosek, że osoby, które piją więcej kawy rzadziej zapadają na HCC - jeden z rodzajów nowotworów złośliwych wątroby.
W porównaniu do osób, które w ogóle nie piły kawy, osoby pijące jedną filiżankę kawy dziennie miały o 20 proc. mniejszą szansę na zachorowanie na HCC. Natomiast osoby pijące dwie kawy dziennie zmniejszały szansę zachorowania na HCC o 35 proc. Pięć filiżanek kawy to już mniejsze o połowę ryzyko zachorowania na raka wątroby.
Według autorów badania może się okazać, że wskazane byłoby zachęcanie do picia kawy osób, uskarżających się na przewlekłe schorzenia wątroby. Przy czym - jak zaznaczają - takie same efekty jak zwykła kawa daje pod względem korzyści dla wątroby kawa bezkofeinowa.
Więcej: www.rp.pl
Newsletter
Rynek Aptek: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Aptek na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych