
Pierwszą zasadą zdrowego przejścia przez święta jest unikanie obżarstwa - przekonuje na łamach Gazety Wyborczej Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyczka z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Musimy pamiętać, że święta trwają dwa dni. Dlatego nie powinniśmy próbować wszystkiego tylko dlatego, że stoi na stole. Należy też zrezygnować z dodatkowych zapychaczy jak chleb. Na talerz dobrze nakładać małe porcje i jeść powoli.
Dietetycy radzą, aby do sosów i sałatek, zamiast tłustego majonezu czy śmietany, dodać jogurt naturalny. Ostrzegają też przed nadmiernym spożywaniem jaj, szczególnie żółtek (najwyżej trzy na śniadanie wielkanocne).
Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny też unikać ciast na bazie margaryny, z dużą zawartością cukru, np. mazurków.
Dobrze jest zrezygnować ze słodzonych i gazowanych napojach w ich miejsce wybrać herbatki owocowe i wodę z cytryną. Należy pamiętać, że picie podczas jedzenia prowadzi do rozrzedzenia soków trawiennych. Popijanie posiłków utrudnia więc trawienie. Dlatego lepiej pić przed jedzeniem, a po jedzeniu odczekać co najmniej 20 min.
Więcej: www.gazeta.pl
Newsletter
Rynek Aptek: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Aptek na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych